Gündemİlçe Haberleri

Kazdağları Ekoloji Platformu Kuruldu

Kazdağları Ekoloji Platformu Kuruldu

“Kazdağları ve Kazdağları çevresinde ekolojik mücadeleyi yılmadan sürdüreceğiz ” mottosu ile yola çıkan Kazdağları Ekoloji Platformu 9 Şubat itibari ile kurulduğunu açıkladı.

Kuruluşunu açıklayan Kazdağları Ekoloji Platformu Kaz Dağları’nda sürdürülen çeşitli maden ve santral çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundukları bir toplantı düzenledi.

 “EKOLOJİK YIKIMLAR EKOKIRIM NOKTASINA GELDİ”

Kazdağları Ekoloji Platformu adına toplantı sonrası açıklamada bulunan Cengiz Dikici ,Tüm dünya gibi ülkemiz de ekolojik yıkım ile karşı karşıyadır. Bizlere “kalkınma” propagandası ile dayatılan ekolojik yıkımlar artık ‘ekokırım’ noktasına gelmiştir. ” diye konuştu. Covid-19 pandemisi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar da sürecin ekosisteme yapılan müdahalelerden kaynaklandığını gösterdiğini iddia eden Cengiz Dikici, Kazdağları Ekoloji Platformu olarak  “Herkesi Kazdağları’na sahip çıkmaya çağırıyoruz ”dedi. Kazdağları Ekoloji Platformu’nun düzenlenen çevrim içi toplantısı sonrası platform adına açıklamada bulunan Dikici platformun kuruluşu ve akabinde yapılan ilk toplantıdan mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARA BAŞVURULUYOR”

“Sermaye, gıda ve su başta olmak üzere yaşamın sürdürülmesi için zorunlu varlıkları kendi birikim rejimine sokmak için savaşlar, siyasi hak gaspları ve antidemokratik uygulamalara başvurmaktadır. Sermaye doğanın tüm varlıklarını meta olarak görmekte ve el koymaktadır. Kirazlı altın madeni’nden Çırpılar kömürlü termik santraline, Tuzla Köyü jeotermal enerji santrallerinden Madra Barajı havzasına yayılan maden atıklarına, Halilağa Bakır Ocağı’ndan Atıkhisar Barajı dibindeki Koza Altın Madeni’ne, Biga Yarımadasını saran termik santrallerden tüm bölgeye yayılmış rüzgar enerji santrallerine ve metalik madencilikden taş ocaklarına Kazdağları ve yöresi talan ve rant politikalarının işgali altındadır.

 “BİR ÇATI ALTINDA TOPLANDIK”

Bu uygulamalara karşı ülkemizin her yerinde ekoloji mücadelesi yükselmekte olup, bölgemizde de uzun süredir başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Ekolojik yıkım tehdidinin daha da arttığı bu dönemde Kazdağları’nda bu mücadeleyi büyütmenin ve birleştirmenin zamanı gelmiştir.  Ekolojik bir yaşamı savunan ve bu yaşamı hayata geçirmek üzere ekolojik dengeyi gözeten, doğal ve kültürel varlıkları koruyan, iklim, gıda ve su krizi gibi sorunlara yol açan ve çevresel yıkıma neden olan politikalara karşı mücadele eden demokratik kitle örgütleri, platformlar, sendikalar, meslek örgütleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, partiler ve gönüllü bireyler olarak bir çatı altında bir araya gelmiş bulunmaktayız.

TAHAKKÜM VE HİYERARŞİNİN HER TÜRÜNE SON ”

Çatımızın ismi “Kazdağları Ekoloji Platformu” dur. 9 Şubat tarihi itibariyle, bir süredir sabırla inşaa ettiğimiz Kazdağları Ekoloji Platformu’nun kuruluşunu ilan etmekten mutluluk duyuyoruz. Kazdağları’nda ve Kazdağları çevresinde ekolojik mücadeleyi yılmadan sürdüreceğimizi duyurmak isteriz. Yeni bir toplumsallığı nasıl öreceğimizin ipuçlarını ekoloji mücadelesi bize sunmaktadır. Platform olarak, her türlü eşitsizliğe, sömürüye, türcülüğe, cinsiyetçiliğe, tahakküm ve hiyerarşinin her biçimine özellikle de cinsiyet kimliği ve yönelim ayrımına karşı koyacağız. Kararlarımızı hep birlikte, meclisimizde önümüze koyduğumuz ilkesellik çerçevesinde alacağız.

 “EKOLOJİK YAŞAM MÜMKÜN ”

Ekolojik yaşamdan ve üretimden yana olan platformumuz, isimlerin değil mücadelenin ön planda olduğu, ataerkiye karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan bir mücadele pratiği ortaya koyarak bölgesel ve küresel yıkım projelerine karşı etkin ve demokratik bir duruş sergileyecektir. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirerek, ekolojik bir yaşamın ve üretiminin inşası için çeşitli projeler ve etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bilimsel ve sanatsal çalışmalarla da bu projeleri güçlendireceğiz. Kazdağları ve yöresinin yaban hayatını, gelecek neslin yaşam hakkını şirketlerin kâr hırsı ile yok etmesinin karşısında, kurda kuşa yaşam kaynağı olan bereketli topraklarımızı, ormanlarımızı, su kaynaklarımızı yok edecek, havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletecek her türlü faaliyetin karşısında Kazdağları’nın her ağacını tek tek savunacağız.Kuruluşu itibariyle & kurumsal ve & bireysel bileşeni olan platformumuz yeni katılımlara açıktır. ”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu