Köşe Yazıları

Kedi Alerjisi

Kedi Alerjisi

Pandemi nedeniyle eve kapanmak en çok da çocukların canını sıkmış durumda. Hal böyle olunca aileler hem çocukları eğlenceli vakit geçirsin hem de sorumluluk duygusunu tatsın diye evcil hayvan edinmeye başladı. Kedi köpek beslemek evlerde favori oldu.

Peki kediler alerji yapar mı? Konuyla ilgili okuduğum yazılarda  “Kedi okşadığınızda veya sevdiğinizde burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma başladıysa gözlerinizde sulanma ve kaşıntı olduysa ve kedinizle oynadıktan sonra hapşırmayla birlikte ve nefes darlığı hırıltılı solunum yaşıyorsanız muhtemelen kedi alerjiniz var demektir” diyor.

İşte kedi alerjisi ile ilgili bilinmesi gereken birkaç bilgi

İlgili Makaleler

Kedi alerjisine bağlı oluşan şikayetler, bireyin duyarlılığına ve kedi  alerjenlerine maruz kalma düzeyine bağlı olarak hafif ile ağır arasında değişir. Bu şikayetler, alerjik kişilerin maruz kaldıktan sonra semptomların ne kadar çabuk gelişeceğini de etkileyebilir. Kedi hassasiyeti çok fazla olan kişilerde kediye dokunarak veya kedi bulunan bir eve girdikten birkaç dakika içinde, nefes darlığı hırıltı göz kapağında ve dudakta şişlik veya döküntü gibi belirtiler gösterebilir.

Kedi alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:

-Hapşırma veya burun akıntısı, tıkanıklık ve kaşıntı ile kendini gösteren alerjik rinit,

-Yüzde sinüslerin olduğu yerlerde ağrı (burun tıkanıklığından kaynaklanan),

-Öksürme, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve hırıltı ile kendini gösteren astım,

-Gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösteren alerjik rinit,

-Deri döküntüleri ürtiker ve anjiyoödem,

-Alerjik şok.

Bazı kişilerde kedi tarafından yalanmak ve kedi tarafından tırmalanmak bile döküntü veya ürtiker anjiyoödem gelişmesine neden olabilir.

Kedi Alerjisine Bağlı Astım ve Alerjik Rinit

Alerji Yapmadığı Söylenen Kedi Türleri Neler?

İnternette alerji yapmayan veya hipoalerjenik kedi türü yazmanız halinde karşınıza çıkan başlıca kedi türleri Sibirya kedisi, Bali kedisi, Bengal kedisi, Birmanya kedisi, Sfenk kedisi, mavi Rus kedisi, Oriental Shorthair, Devon Rex, Cornish Rex ve Javanese kedisidir. Hipoalerjenik olarak tanımlanan başka kedilere de rastlamanız mümkündür. Genellikle alerji yapmadığı bildirilen kediler maalesef yüksek fiyatlara pazarlanan kedilerdir. Bu konuyla ilgili araştırdığım yazılarda hemen hemen her alerji yapmayan kedi diye söylenen bu kedilerde dahil alerji yaptığı yönünde.Bu nedenle hassas olmalı ve kedimizle yaşamayı alerji olmasına rağmen istiyorsak mutlaka alerji aşısı olunmalı.Bu konuda mutlaka doktorunuzdan alacağınız tavsiyelere kulak verin ve bu doğrultuda hareket edin.

Kedi Alerjisi Olanlar Nasıl Tedavi Edilir?

Evcil hayvan alerjisini tedavi etmenin en etkili yolu, evcil hayvanı evden çıkarmaktır; ancak hastalar ve aileleri, evcil hayvanlarını bir “aile üyesi” olarak gördükleri için bunu genellikle reddederler. Bu durumda alerjiyi dışlamayı zorlaştırabilir ve belirtilerin şiddeti artabilir. Kediye Alerjiniz Varsa Alerji Aşısıyla Kedinizle Yaşayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu