Prof. Dr. Fatih SATIL

Kemoterapi Gibi Etkili Bir Bitki: “KARAHİNDİBA”

Doğada yabani olarak bulunan karahindiba, tarla ve yol kenarlarında, dağlarda doğal olarak yetişen şifalı bir bitkidir. Nisan ve mayıs aylarında çiçek açan karahindiba otu, özellikle Ege bölgesinde bolca tüketilir. Şu günlerde Balıkesir’in semt pazarlarında da köylü teyzelerin tezgahlarında bu şifalı otu bolca görmek mümkündür. Yaprakları büyümeye başladığı andan itibaren toplanabilen bu bitki, Kasım ayına kadar bulunabilir. Karahindiba bitkisini trafikten ve yol kenarlarından uzak, temiz yamaçlardan toplamak gerekir ki şifa bulacağız derken ağır metal bulmayalım midemizde!

Karahindiba bitkisinin içeriğinde; B6 vitamini, tiamin, riboflavin, C vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, folik asit ve magnezyum gibi çok önemli vitaminler ve mineraller bulunur.

İçeriğindeki etken maddelerden dolayı karahindiba iyi bir karaciğer temizleyicisidir. Ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür. Yüksek kolesterole ve damar sertliğine karşı iyi gelir. Yaprakları da sindirimi uyararak bağırsak faaliyetlerin artmasını sağlar.

Kanser tedavisinde karahindiba çayı: Kanada Windsor Üniversitesi Kimya ve Biyokimya Bölümünde yürütülen bir araştırmaya göre, Karahindiba bitkisi kanser hastaları için yeni bir umut teşkil ediyor. Araştırma sonuçları, karahindiba kökü ile yapılan devamlı tedavinin hastalardaki kanserli hücrelerin çoğunu yok edebileceğini gösterdi. Doktorlar, kanserli hastalara 4 ay boyunca Karahindiba çayı içirdiler. Dört ay sonunda yapılan tetkiklerde, hastalıkta gerileme yaşandığını gözlemlediler. Araştırma sonuçlarına göre; Karahindiba kökü, kemoterapinin aksine vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar vermeden sadece kanserli hücreleri etkili bir şekilde öldürüyor.

Karahindiba otu nasıl kullanılır? Kökü, yaprakları ve çiçekleri farklı şekillerde kullanılan karahindiba otu, yemeklere bütün olarak katılır. Yaprakları haşlanarak kavrulur, sade ya da üzerine yoğurt dökülerek servis edilebilir. Ege mutfağında zeytinyağlı yemeği pişirilen bitkinin taze yapraklarından salata da yapılır. Taze toplanan kökleri ise ince ince dilimlenerek salatalara tat vermek için kullanılır. Hafif acımsı tadı nedeni ile limon ile tatlandırılması önerilen bitki bu özelliği ile aynı zamanda iştah açıcıdır.

Yaprakları baharda toplanan karahindibanın kökü ise sonbaharda toplanır. Bitkinin kökleri önce temizlenir sonra bu kökler uzun parçalara bölünerek gölgede kurutulur. Kurutulduktan sonra bütün olarak veya toz haline getirilerek poşetlere yerleştirilir ve ışık almayan kuru bir ortamda tüketilene kadar saklanır.

Balıkesir doğasında olduğu kadar pazarlarında da bolca bulunan Karahindiba bitkisinin şifamız ve gıdamız olması dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu