Köşe Yazıları

Kendisi Küçük Faydası Büyük: Mikroyeşilikler

Kendisi Küçük Faydası Büyük: Mikroyeşilikler

Son yılların en popüler gıdalarından olan mikro yeşillikler ilk defa Amerika’da kullanılmaya başlanmış. Adından da anlaşıldığı gibi, mikro yeşillikler; yediğimiz sebze, ot, baharat ve baklagillerin tohumlarından çıkan ilk yapraklı halleridir. Evde kolaylıkla yetiştirilebilen mikro yeşillikler, yoğun bir besin kaynağıdır ve hızlı büyümeleri sebebiyle de yararlı enzimlerle doludur.

Mikro yeşilliklerin sağlık açısından değeri, içlerindeki vitamin ve diğer besleyici öğelerin çok konsantre bir şekilde depolanmış olmasından kaynaklanıyor. Yüksek ölçüde antioksidan içeren mikro yeşillikler, sağlığı pekiştiren ve hastalığı önleyen bir besin türü olarak kabul ediliyor.

Tarım alanlarından uzakta modern şehir hayatında taze yeşilliklere ulaşmak kolay olmuyor. Hatta yediğimiz tarım ürünleri, bize çok uzaklardan geliyor ve bu süre zarfında da oksidasyona uğruyarak besin değerlerini önemli ölçüde kaybedebiliyorlar. Mikro yeşillikler ise kesildiği anda tüketildiği için tazeliğini koruyabiliyorlar.

Yapılan bilimsel araştırmalar mikro filizlerdeki besin değerinin çeşidine göre normal gelişmiş bitkilerden 10 ile 50 kat daha fazla olduklarını gösteriyor. Mikro yeşiller, betakaroten, mineral lif ve vitamin bakımından gerçek birer besin deposudur.

Raw Mikro Urunlerin 10 Grami 15 20 Kilo Normal Sebzedeki Vitamine Es Deger 085437781

Doğayı dikkatle gözlemleyecek olursanız, hayvanların da en çok tercih ettikleri otların bu ilk çıkan taze yeşillikler ve yaprakları olduğunu görürsünüz.

Evinizde mikro yeşillik yetiştirmek için tamamen yenilebilir olan her türlü bitkiyi kullanabiliriz. Buğday, nohut, fasulye, mercimek, bezelye gibi tohumlu bitkilerden, baharatlı otlardan, maydanoz, roka, lahana gibi yediğimiz pek çok sebzeden mikro yeşillikler elde etmek mümkün.

Peki nasıl yetiştireceğiz bu minik bitkicikleri?

Güneş ışığı alan, tercihen güneye bakan bir pencere yanı mikro yeşilliklerinizi yetiştirmeniz için uygun olacaktır. Derin olmayan bir saksıda 2-5 cm derinlikte toprağa yetiştireceğiniz bitkinin tohumlarını toprağın üzerine eşit şekilde serpiştirin. Tohumları yerleştirme işleminiz bittikten sonra, üstlerini toprakla kapatın ve temiz su ile sulayın. Mikro yeşillikler, kullanılan tohum türüne bağlı olarak genellikle 2 ila 4 hafta içinde hasat etmeye hazır hale gelir. Yeterince büyüyünce, onları mutfak makası ile toprak seviyesinin üzerinde olacak şekilde kesin ve istediğiniz şekilde tüketin. Köklerinin toprakta kalması yeniden sürmelerini sağlayacaktır. Böylelikle mikro yeşillikleriniz yemekleriniz için her zaman hazır olacaktır.

Pişirilmeden taze olarak kullanılan bu bitkiciklerin yaprakları taze olarak salataların üzerine serpilebilir, sandviçlere ya da çorbalara katılabilir.

Sofranız afiyetli, bedeniniz sıhhatli olması dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu