GündemEkonomi

KESK “SES VER GÜÇ OL”

KESK Balıkesir Şubeler Platformu dün AHP meydanında bir basın açıklaması yaptı.Açıklamada “krizde sorumluluğumuzipayımız olmadığı halde faturasının bizlere ödetilmek istenmesi bunu kabul’etmiyoruz”denildi.

 

Tüm çalışanların ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması, elektrik ve doğalgaz olmak üzere temel tüketim ürünlerine yapılan zamların geri alınması ,artan oranlı vergi dilimini uygulamasına son verilerek vergi oranının sabitlenmesi istendi. KESK Balıkesir Şubeler Platformu tarafından düzenlenen açıklama kapsamında imza kampanyası standı açıldı ve açıklama okundu.

 

KRİZ YOK DENİYOR

Yapılan açıklamada şunlara değinildi:”Özellikle son bir iki aydır ülkede ekonomik kriz var mı, yok mu tartışması sürüp gidiyor. Ülkeyi yönetenler “Kriz, miriz yok” diyor. Ama kendi açıkladıkları enflasyon, işsizlik, faiz, dış borç rakamları bunu yalanlıyor. Madem kriz yok, Neden iğneden ipliğe her şeye ardı ardına zamlar geliyor? Hayat pahalılığı neden artıyor? Madem kriz yok, Yılladır gerçek enflasyonu perdeleyen TÜİK rakamları bile neden rekor üstüne rekor kırıyor?  Madem kriz yok,  Maaşlarımız neden her geçen gün eriyor, yoksulluğumuz neden artıyor? Tam da kışa girerken zamlanan doğalgaz, elektrik faturaları neden hepimizin kabusu haline geliyor?Madem kriz yok,  neden her alış verişten sonra bir harcadığımız paraya bir de bunun karşılığında aldıklarımıza bakıp bakıp şaşırıyoruz? Cebimizden çıkan para artarken poşetlerimiz neden gittikçe küçülüyor? Madem kriz yok, niye işten çıkarılanların sayısı her gün artıyor? İflas eden, ortamı fırsat bilip konkordato ilan eden firmalara yenileri neden ekleniyor? Madem kriz yok, Hazine ve Maliye Bakanı neden dünyanın en büyük finans kuruluşlarına yüksek faiz ve kar garantisi vermek için Londra’da toplantı üstüne toplantı yapıyor?

Madem tehlike bertaraf edildi, neden hükümet yetkilileri her gün 81 milyondan fedakârlık beklediklerini açıklamaya devam ediyor?

 

EKONOMİK DALGA

“Varsın birileri yaşanan bu çöküntüye ‘ekonomik dalgalanma’ demeye devam etsin. Türk Lirasında yaşanan aşırı değer kaybından, kronik hale gelen enflasyona ve işsizliğe, ülkenin dış borcundaki artıştan son olarak TBMM’ye sunulan bütçeye kadar bütün veriler ülkenin uçurumun eşine sürüklendiğini zaten fazlasıyla ispatlıyor.Bugün asıl mesele yaşanan krizin faturasının kime ödettirileceği meselesidir.Biz ödedik. Ödemeye de devam ediyoruz.”

 

ADALETSİZ VERGİ SİSTEMİ FATURA KİME?

“Yıllardır bütçelerin omurgasını oluşturan vergilerin tüm yükü işçi ve emekçilere yani bize yıkıldı. Maaşlarımızdan kaynakta kesilen gelir vergisinden tut, tüketirken ödediğimiz KDV’den ÖTV’ye kadar vergileri biz ödüyoruz. Devletin kendi rakamları bile binlerce firmanın 1.603 TL ile çalışan asgari ücretliden, en düşük maaşı alan kamu emekçisinden daha az vergi ödediğini gösteriyor.Ödediğimiz vergiler artık bize yol, su, elektrik olarak dönmüyor. Tükettiğimiz elektrikten, sudan çok daha fazlasını kayıp kaçak elektrik bedeli, atık su bedeli, hizmet bedeli gibi farklı farklı kalemlere, vergilere ödüyoruz. Geçsek de geçmesek de hazine garantisi verilen köprülerin, otoyolların parası bizim cebimizden çıkıyor. Hizmet alsak da almasak da ‘müşteri’ olarak görüldüğümüz devasa şehir hastanelerinin garantörü yine biziz.

 

YOK EDİLENLER

 

“Yatırım yapılmayan kamunun tüm yükü bize yıkıldı. Farklı farklı onlarca istihdama bölünen kamuda güvencesiz istihdam artırıldı.Alabildiğine sınırlanan iş güvencemiz OHAL’den istifade fiilen kaldırıldı. On binlerce kamu emekçisi bir mahkeme kararı olmadan, sorgusuz sualsiz işinden, ekmeğinden edildi.

Emeklilik yaşımız yükseltilip, emekli aylığı bağlama oranlarımız düşürüldü.KPSS’de, görevde yükselme sınavlarında en yüksek notları alanlarımız bile mülakatla, sözlü sınavla, güvenlik soruşturmasıyla elendi. Torpil, kayırma artırıldı,  kariyer ve liyakat yok edildi.” Haber: Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu