Gündem

KESK: “Toplu Sözleşme Güncellenmelidir”

KESK: “Toplu Sözleşme Güncellenmelidir”

KESK Balıkesir Şubeler Platformu TÜİK verilerini ele alarak  “toplu sözleşmeler güncellenmelidir” dedi.

 

TALEPLERİNİ İLETTİLER

 

KESK Balıkesir Şubeler Platformu TÜİK verilerini ele alarak  “toplu sözleşmeler güncellenmelidir” dedi. KESK Balıkesir Şubeler Platformu TÜİK tarafından açıklanan 2020 enflasyon verilerini ele alan bir açıklamada bulundu. Açıklamada çalışan maaşlarında güncelleme yapılmasına ilişkin taleplerini ileten KESK maaşların belirlenmesinde satın alma gücü ve ekonomik büyüme oranlarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti. KESK Balıkesir Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamalarda şöyle kaydedildi:

 

 “ZAM YAPILMALI”

 

“TUİK 2020 yılının enflasyonun açıkladı. Ama bu açıklamalar yaşanan gerçek enflasyonu yansıtmamaktadır. Maaşlarımıza, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak zam yapılmalıdır.  TUİK’e göre; aylık enflasyon %2,30, yıllık enflasyon %14.03, yıllık gıda enflasyonu %21,08, çeşitli mal ve hizmetlerde yıllık enflasyon %29,42’dir.  Bu veriler; sokakta, çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdelemek için sayılara takla attıran TUİK verileridir. Bu veriler davlumbazdan, çocuk taytına kadar uzanan sürekliği olmayan giderlerden oluşmaktadır. Ve beslenme, ısınma, konut, enerji vb. temel ihtiyaçları yok saymaktadır.

 

 “GERÇEK ENFLASYON TÜİK’İN AÇIKLADIĞI DEĞİL”

 

Gelirinin %70’ini bu ihtiyaçlarını gidermek için kullanan toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan dar ve sabit gelirli emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyon TUİK açıkladığı enflasyon değildir.

Emekçiler açısından enflasyon %40’lara ulaşmaktadır. Bu koşullar altında %2’lik, %1’lik enflasyon farkının kabul edilmesi mümkün değildir. %4+%4 oranındaki artış tarih olmuştur. Toplu sözleşmedeki maaş artışlarımız güncellenmelidir. Maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak derhal ek zam yapılmalıdır.

 

 “PANDEMİ KOŞULLARINDA KABUL EDİLEMEZ”

 

Ülkemizin her köşesinde salgın hızla yükselip devam ederken eğitim emekçilerinin bir de Norm fazlalığı nedeniyle yer değiştirmesi,  artan sorunlarımızın üstüne tüy dikmektir. Seçmeli derslerdeki belirsizlik, öğrenci devamsızlığı sürerken, normları belirlenmesinde hata payları yüksekken bu yer değiştirme yapılmamalıdır. Yüz yüze eğitimin olmadığı koşullarda eğitimcilerin yer değiştirmeleri pratikte hiçbir kamu yararı içermemektedir. Eğitim emekçilerinin mağdur edecek uygulamalar derhal durdurulmalıdır

 

 “OYALAMA İŞKENCESİNE SON VERİLMELİ ”

 

 

Diğer yandan KHK’ ihraç edilen kamu emekçilerinin mağduriyetleri sürmektedir. Komisyon kaplumbağadan bile yavaş ilerliyor. Ve adeta oyalama işkenceye dönüşmektedir. Ocak ayında görev süresi dolacak olan komisyonun önünde hâlâ 16.000 dosya var. Bu hızla görüşüp karara bağlaması olanak dışıdır.  Komisyon derhal lav edilip tüm kamu çalışanları görevlerine iade edilmelidir. ”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu