Gündem

Keskin “29 Eylül Dünya Kalp Günü”

Keskin “29 Eylül Dünya Kalp Günü”

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serdar Kadir Keskin Dünya Kalp Sağlığı günü nedeniyle bir bilgilendirme yaptı.Keskin, Kalp ve Damar Hastalıklarının Nedenleri, En Sık Rastlanan Belirtiler ve Dikkat Etmesi Gereken Konulara değindiler.

KALBİNİZİ KORUYUN

“ Dünyada eğitim ve gelir düzeyinin yükselmesi, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler, beklenen yaşam süresinin uzamasına neden olmaktadır. Yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak da bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak kutlanmaktadır. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilirler. Dünya Sağlık Örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.”

KALP VE DAMAR SAĞLIĞI

“ Hücrelere besin ve oksijen taşıyan kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Kalp, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden ömrümüz boyunca durmadan çalışan en hayati organımızdır.  Kalp ve damar sağlığı,  genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Sağlığının bozulması, vücudun hayati fonksiyonlarının sürdürülmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına, hatta ölümlere neden olabilmektedir.”

    Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

Hastalıklarının en az %80 oranında; sağlıksız beslenme, şişmanlık, diyabet.  ailede  kalp hastalığına yatkınlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam, stres, soğuk hava ve ayrıca aşırı tuz tüketimidir.  Ayrıca, 2019 yılında başlayıp tüm dünyada milyonlarca insanın enfekte olmasına ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınında uzun süre evlerde  hareketsiz  kalmak, duygusal yemek yeme bozukluğuna bağlı olarak kiloda artış olması ve ayrıca bu sürecin stres düzeyini arttırması kalp hastalıkları riskini tetiklemektedir.

     Kalp ve Damar Hastalıklarında En Sık Rastlanan Belirtiler Nelerdir?

Göğüs ağrısı (angına pektoris), nefes darlığı, çarpıntı, bayılma, tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler (Örneğin bacak damar tıkanıklığında bacakta ağrı, soğuma, uyuşukluk ve ayrıca güçsüzlük) görülebilmektedir.

     Kalp ve Damar Hastalığı Olan Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?

Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi bir kat daha artmaktadır. Hipertansiyon taraması için 18 yaş üzerindeki bireyler, yılda en az bir kez aile hekimliklerine başvurmalıdır. Yine 40 yaş üstü her bireyin 2 yılda bir rutin taramalarını ayrıca mutlaka yaptırmaları hayati önem  taşımaktadır. Ayrıca sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması kalp sağlığını koruma tedbirleri arasında yer almaktadır. Hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, düzenli uyku bu konuda önemlidir.

Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu ise sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce mutlaka bir hekim tarafından kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu