İz güderek aradığını bulabilen kimse, keşşaf.
İzcilik; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, karakter ve fiziksel gelişimlerini desteklemek amacı güden uluslararası bir hareket. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.
İzciliğin Devreleri Neler?
İzcilikteki Devreler İzciliğe başlayan genç içinde bulunduğu oymak ya da ocak ünitesine göre aşağıdaki eğitim devrelerinden geçirilir. İzcilik, çalışmaları (oymak) Aday izcilik devresi, Yetkin izci devresi, Seçkin izci devresini içermektedir. Ergin izcilik, çalışmaları (ocak) Aday izcilik devresi, 1.yıl eğitim devresi, 2.yıl eğitim devresi, Hizmet devrelerini içermektedir.
İzciliğin Metodları Neler?
Metod, hedeflere ulaşmak için kullanılan araçlar ve takip edilecek yol olarak ifade edilebilir. İzci metodu, “Geliştirici bir kişisel eğitim sistemi” olarak tanımlanabilir. Buna göre izciliğin metodları; And ve Türe, Yaparak, yaşayarak öğrenme, Oba sistemi, Açıkhava etkinlikleri, Aşama sisteminden oluşur. İzci Andı Eski adı izci sözüdür. Her izci bunu ezberlemek ve uymak zorundadır. Her ülkenin kendine göre ve esas olarak aynı temel noktaları kapsayan bir izci andı vardır. İzci andı okunurken büyük selam verilir. “Tanrıya ve vatanıma karşı görevlerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerime and içerim.
İzci Andı
Tanrıya ve vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.
İzci Türesi (özellikleri)
İzcilik selamı
İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar.
İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
İzci, herkese karşı naziktir.
İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
İzci, cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür.
İzci, tutumludur.
İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.
İZCİ SELAMI NEDİR? NASIL VERİLİR?
İzci Selamları Sağ el başparmağının serçe parmak üzerine konması ve diğer üç parmağın bitişik ve dik tutularak omuz hizasına getirilmesiyle verilir.
ÜÇ TÜRLÜ İZCİ SELAMI VAR
Küçük selam : Dirseğin ve omuzun 45° lik açı yapmasıyla verilen selama “küçük selam” denir.
Büyük selam: Dirseğin ve omuzun 90° lik açı yapmasıyla verilen selama “büyük selam” denir. Bayrak ve yemin törenlerinde bu selam kullanılır.
Kep selamı: Başta kep varken verilen selama denir. İşaret parmağının bere veya kepe değdirilmesiyle verilir.
BİRKAÇ UFAK BİLGİ:
*İzciler sol elleriyle tokalaşırlar. Bunun nedeni ise sol elin kalbe daha yakın
olması ve sağ elle aynı zamanda selam verilebilmesidir.
*İzci Arması İzci arması M.Ö. 2000 yıllarında şövalyelerde görüldü. O zamanlarda bu arma dürüstlük, cesaret ve haysiyeti temsil ederdi. Orta çağda üst ucu kuzeyi göstermek suretiyle gemilerin pusulalarında kullanılmaya başlandı. Daha sonraları bu arma tüm dünya ülkelerince izci arması olarak kabul edilmiştir.
*Her ülke izci armasının kendine göre özellikleri vardır.Temel olarak aynı olmakla birlikte bu armalar Farklılık Gösterebilirler!