Kira Anlaşmazlıklarında Dijital Çözüm
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Önerisi
Kira Anlaşmazlıklarında Dijital Çözüm
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Önerisi
Anadolu illerindeki kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların yüzde 60’ının arabuluculuk sistemi ile çözüme kavuşturulduğu belirtilirken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı ifade edildi. Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’inin ise hala dava sürecine dönüştüğü bildirildi. Özellikle son yıllarda konut arzının yetersizliği ve enflasyondaki hızlı yükselişin kira fiyatlarını artırmasıyla, ev sahipleri ve kiracılar arasında mahkeme süreçlerinin arttığına dikkat çekildi. Bu durumun mahkemelerdeki yoğunluğu artırdığı ve hukuki süreçleri uzattığı vurgulandı.
1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira davalarında arabulucuya başvurma şartının getirilmesinin bu süreci hızlandırmayı amaçladığı belirtildi. Ancak büyükşehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının hala dava sürecine dönüşmesi, bu sorunun tamamen çözülemediğini gösteriyor.
Kiracı ve ev sahibi arasındaki iletişimi dijital olarak sürdürmenin öneminin altı çizilirken, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) iletişiminin yasal bir alternatif olarak görüldüğü ifade edildi. KEP’in posta gönderici ve alıcısının kimliklerinin net bir şekilde belli olduğu, iletinin içeriğinin ve zamanının herhangi bir değişikliğin yapılamadığı ve hukuki geçerliliğe sahip olduğu vurgulandı. KEP’in ev sahibi ve kiracılar arasındaki iletişimi güvence altına aldığı ve dava süreçlerini hızlandırdığı belirtildi.
TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız’ın açıklamalarında, KEP’in kiracı ve ev sahiplerinin haklarını koruyan yasal bir çerçeve sağladığı ve arabuluculuk süreçlerini kolaylaştırdığı vurgulandı. Yıldız, KEP’in Türkiye’nin dijitalleşmesinde lokomotif görevi üstlendiğini belirterek, herkesi KEP’in avantajlarını keşfetmeye davet etti.
Bakan Işıkhan Açıkladı! Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak Mı?
Bülten