GündemKöşe Yazıları

Kireçlenme Erken Teşhis İle Önlenebilir Mi?

Kireçlenme Erken Teşhis İle Önlenebilir Mi?

 

Kireçlenme her insanın hayatının bir döneminde mutlaka yaşadığı bir sorundur. Genelde 50 yaş civarlarında başlayan bu sorun bazen otuzların ortalarında da karşımıza çıkabilmektedir. Maalesef ki kireçlenme zamanla kişide sürekli ağrı, yürüme veya iş yapmada zorluk ve bunun gibi günlük hayatı çok zora sokan bir hal almaktadır. İşte bu noktada insanın aklına şu soru geliyor: “Peki ben erken teşhis edilirse bu kireçten kurtulabilir miyim?”. İşte bu hafta ben size bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

Eğer erken evrede daha henüz ağrılarınızın çok şiddetli olmadığı, röntgenlerinizde ileri düzeyde kireçlenmenin bulunmadığı, eklemlerinizi rahat hareket ettirebildiğiniz bir dönemde iseniz yapılabilecek bazı tedaviler sizde kirecin ilerlemesini bir miktar yavaşlatacaktır. Peki nedir bu tedaviler, ne yapalım da kireçlenmemizi biraz geciktirelim? Sorumuzun cevabına ilk olarak egzersiz demek sanırım yanlış olmayacaktır. Çünkü erken evre kireçlerde bile kas gücünde azalma olduğu çalışmalarda tespit edilmiştir. Dolayısıyla egzersiz tedavisi vermek kireç tedavisinde başarılı olacaktır. Bunun dışında ise PRP dediğimiz kişinin kanı alınarak hazırlanan bir enjeksiyonda erken evre kireçlenmede başarılı sonuçlar vermektedir.

Bir diğer enjeksiyon uygulaması ise kök hücredir. Karından alınan yağ hücreleri ile yapılan bir hazırlıkla elde edilen kök hücre kireçli ekleme yapılır. Kök hücrenin erken kireçli ekleme yapılması kirecin hızlı ilerlemesine engel olabilir.

Hepinize ağrısız, mutlu günler dinlerim…

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

profdrnilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu