Köşe Yazıları

Kireçlenme Neden Ağrı Yapar?

Kireçlenme Neden Ağrı Yapar?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Kireçlenme gerçekten herkesin sıkıntı yaşadığı veya yaşayacağı bir hastalıktır. Bu hastalıktan kaçış var mı peki; aslında yok demek yanlış olmaz. Ama burada önemli olan bu hastalığı en hafif şekilde, en ağrısız şekilde geçirmeye çalışmak sanırım bizim hedefimiz olmalı.

Osteoartrit yani kireçlenme maalesef çok erken dönemde ağrı hissi olmayan bir hastalıktır. Çünkü ilk kireç başlangıcı eklemlerdeki kıkırdak hasarı ile başlıyor. Ve kıkırdaklar sinir içermeyen dokular oldukları için ağrı hissi gelişmiyor. Peki neden ağrı gelişiyor derseniz işte cevabı. Evet kireçlenme kıkırdakta başlıyor ama eklemin diğer bölgelerinde de bir süre sonra etki ediyor. İşte eklemde kıkırdak dışındaki tüm yapılarda ağrıyı algılayan reseptörler bulunmaktadır. Bu reseptörler eklemde kıkırdak dışında kemik doku ve liflerde oluşan hasarı algılayarak ilk olarak iltahabı tetiklemesi ve bunun sonucunda da oluşan bazı maddelerin beyne giderek beyni uyarıp ağrıya yol açtığı gösterilmiştir.

Tabii bu süreçteki en önemli sorun ilk sorunun geliştiği kıkırdakta ağrının hissedilerek vücudu uyaramamasıdır. Bu nedenle kireçlenme süreci önlenememektedir. Ancak öte yandan diğer dokuların kireç durumundan vücudu uyarması sayesinde bir takım önlemler alınabilmektedir. Burada ise temel sorun eğer bazı başka sağlık sorunlarınız nedeniyle ağrıyı az algılıyorsanız bu aşamada ki ağrıyı da beyin yeteri kadar algılayamadığı için eklem daha da fazla hasar görebilir. Peki neden ağrı algılamamız azalır derseniz işte cevabı. İlk sırada şeker hastalığı ve obezite demek sanırım yanlış olmayacaktır. Yine romatoid artrit gibi bazı iltahaplı hastalıklarda bunlardan biridir. Eklem gevşekliği olanlar ve kas gücü zayıf olanlarda da derin algılama bozulduğu için ağrı algılaması biraz düşebilmektedir.

Yani özet olarak aslında ağrı bizim için kireçlenmede önlem almak açısından oldukça önemli bir uyarandır. Bunun bozulması vücuda zarar verebilmektedir.

Herkese gerçekten ağrının bizi sevdiği, sağlıklı günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu