Gündemİlçe Haberleri

KIRLANGIÇ FABRİKASINDA RESTORASYON ÇALIŞMALARINA DEVAM

KIRLANGIÇ FABRİKASINDA RESTORASYON ÇALIŞMALARINA DEVAM

 

Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu projeyi onayladı

Balıkesir’in dünyaca ünlü, Türk turizminin gözde beldesi Ayvalık ilçesinde 19. yüzyılda inşa edilen, ekonomik nedenlerle 2001 yılında kapısına kilit vurulan atıl durumdaki “Kırlangıç Zeytinyağı ve Sabun Fabrikası”nda Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gelen proje onayının ardından restorasyon çalışmalarına hız kazandırıldı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, yüz yıl önce Kırlangıç fabrikasının sabunhane olarak hizmet vermeye başladığını hatırlatarak, bu zaman diliminde iş yerinin çok sayıda insana aş ve ekmek kapısı olduğunu söyledi.

 

Ülke tanıtımına büyük katkılar sağlamış

Ergin, fabrikanın zaman içinde kapasitesini arttırdığını, çevresinin geliştiğini vurgulayarak,“Daha sonra hızla gelişip büyüyen fabrikada rafinerinin kurulmasıyla birlikte zeytinyağı dolum makineleri eklenmiş. Fabika yıllarca Ayvalık’ın lezzetli zeytinyağlarını, mis kokulu sabunlarını ülkemizin yanı sıra dünya’ya da tanıtmış. Fabrikanın ekonomik nedenlerle kapanmasının ardından geçmiş dönem başkanlarımızdan her zaman saygıyla andığımız Ahmet Tüfekçi tarafından satın alınıp Belediyemize yani halkımıza kazandırılmış” dedi.

Fabrikanın deniz kıyısında yirmi bin metrekarelik bir alana yayıldığını ifade eden Başkan Ergin, fabrikayı kentin sosyal yaşamına kazandıracaklarını söyledi.

 

Özgün yapı tamamıyla korunacak

Kentte nefes alınacak yeni bir mekan kazanılacağını vurgulayan Başkan Ergin, Ayvalık’ı anlatan, üretilen değerlerin yer aldığı müzelerin kurulacağını dile getirdi. Kentte yaşayan sanatçıları buradaki mekanlarda sanatseverler ile buluşacağı bir ortamın yaratılacağına değinen Ergin şöyle konuştu:

“Yaklaşık 500 kişilik salonumuz olacak. Sivil toplum örgütleri çalışmalarını burada yürütecek, biz vatandaşlarımızla bu mekanda buluşacağız, söyleşeceğiz, etkinlikler yapacağız. Cadde ve sokaklarda gerçekleştirilen zeytin hasat şenlikleri zeytinyağı fabrikasında düzenlenecek. Kırlangıç rekreasyon alanı ülkenin örnek projesi olacak. Eski sanayi bölgesi şehrin sosyal hayatına kazandırılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında çok titiz davranılacak, tesisin özgün yapısı tamamıyla korunacak. Eski Kırlangıç fabrikasının tarihi dokusu bozulmayacak. Hemşehrilerimizin kullanımına açık olacak, sanatçılar eserlerini sergileyebilecek. Burada Ayvalık’ın tarihini kayıt altına alacak bir Kent Müzesi de renk katacak. Heykel ve resim çalıştayları organize edilecek, yaratılan eserler kentimize kazandırılacak.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu