GündemÖzel Haberler

KIRMIZI ALARM!

El ve ayak hastalığı olarak kayıtlara geçen bu hastalık Okullarda gittikçe yaygınlaşıyor. Parklar, top havuzları, toplu kullanılan sıralar ve pekçok yaygın alanda bulaşabilen bu hastalık Okullardaki hijyenin ne kadar sağlandığını gündeme taşıyor.

OKUL ÇOCUKLARININ BAŞ BELASI

Balıkesir’de merkez ve ilçelerdeki bazı öğrencilerde görülen el ve ayak hastalığı tek değil. Temizlikle de gelebilen ‘Bit’ büyük sıkıntı. Pekçok veli utandığı için ‘çocuğumda bit var’ diyemiyor. Peki önlem alınarak bu hastalıklara nasıl çare bulunacak?

Öğrenciler dikkat!

Bit, 3 çift bacağı olan 2 mm’den küçük kanatsız böceklerdir. Yakın temas ya da tarak, giysiler, çarşaf, şapka, cep telefonu, kulaklık gibi eşyalar ile bulaşabilir.

İnsanda 3 farklı bit tipinin hastalık yaptığını dile getiren Uzmanlar; ‘Bunlar, baş biti, vücut biti ve kasık bitidir. Bitler sanıldığının aksine atlayamaz ya da uçamaz. 3 çift bacağı olan 2 mm’den küçük kanatsız böceklerdir. Yakın temas ya da tarak, giysiler, çarşaf, şapka, cep telefonu, kulaklık gibi eşyalar ile bulaşabilir. Ev hayvanları insan biti için taşıyıcı değildir. Erişkin bitin ya da halk arasında ‘sirke’ denilen yumurtalarının görülmesi ile tanı konur’ diyor.

Yakalananların sayısı artıyor

El ayak hastalığı su çiçeğine benziyor. Hastalık bulkaşıcı. Özellikle çocuklarda görülen el ayak ağız hastalığı sosyal medyanın da konusu. Enterovirüs denilen mikropların neden olduğu el ayak ağız hastalığıyla ilk kez karşılaşan ebeveynler, sorularına yanıt bulmaya çalışıyor.

El, ayak ve ağız hastalığına enterovirus cinsi virüsler neden olur. Bu virüs grubu poliovirüsler, koksaki virüsleri, ekovirüsler ve enterovirüsleri içerir. En çok sebep olan virüs Coxsackie virus A16’dır.

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

  • Ateş (38-39 derece)
  • İştahsızlık, halsizlik
  • Boğaz ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Vücutta döküntü
  • Ağız içinde yaralar Her ne kadar adı el-ayak-ağız hastalığı da olsa her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece ağız yaraları veya sadece deride döküntüler şeklinde gelişebilir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen çocuk doktoruna başvurulması gerekmektedir.

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

Kuluçka süresi ortalama 3-6 gündür. Coxsackie virus enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır. Salgınlar sırasında, virüs çocuktan çocuğa ve anneden fetusa yatay iletim yoluyla bulaşır. El, ayak ve ağız hastalığına neden olan virüsler enfekte kişinin burun ve boğaz salgılarında, döküntülerin içindeki sıvıda ve dışkısında (gaita) bulunabilir. Enfekte kişilerle yakın kişisel temas, öksürme veya hapşırma ile hava yolu ile dışkı ile temas, yüzeyi kirlenmiş nesnelerle temas sonucu bulaşabilir. Yüzme havuzlarında veya su parklarında su yutmak ile etken virüsü almak nadirde olsa mümkündür. Enfekte kişilerin dışkısı ile kirlenmiş sularda olasılık daha yüksektir ve iyi bir klorlama dahi yetersiz olabilir. Genellikle el, ayak ve ağız hastalığı olan bir kişinin hastalığın ilk haftasında bulaştırıcılığı çok yüksektir. Belirtiler ortadan kalktıktan sonra bile bazen günlerce ya da haftalarca bulaştırıcı olabilirler. Özellikle virüsle enfekte olmuş yetişkinler herhangi bir belirti göstermeseler de bulaştırıcı olabilirler. Bulaşıcılığı çok yüksek olduğundan hasta kişilerin belirtiler tamamen ortadan kalkana dek izole edilmeleri faydalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu