KIRSALA DESTEĞİN MERKEZİ TKDK

KIRSALA DESTEĞİN MERKEZİ TKDK

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü IPART II-Üçüncü çağrı ilanının yayınlandığını belirterek başvuru kabul tarihlerini açıkladı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), kırsal alanlarda yapılacak turizme dönük en fazla 25 oda kapasiteli otel, pansiyon, restoran, sportif aktivite alanları, doğa gezisi, at biniciliği vb. gibi birçok alanda yapılacak 15 bin Avro ile 500 bin Avro arasındaki yatırımların %50’sini hibe desteği olarak veriyor.

BALIKESİR’DE KIRSALA DEVLETTEN GERİ ÖDEMESİZ DESTEK

**IPART programını uygulayan iller arasında Balıkesir’de önemli bir yere sahip. Tarım ve hayvancılık potansiyelinin üst sınırlarda olduğu Balıkesir’de Turizm potansiyeli de öne çıkıyor. TKDK destekleri ile üreten ve üreterek hem bölgeyi hem de işletmelerini kalkındıracaklar için yeni bir fırsat doğdu. TKDK çağrıya çıktı. Devletin desteği sürüyor. Kamil Akyürek’in haberi

TKDK BALIKESİR’DEN KIRSALA ÇAĞRI

**Kırsal kalkınma hamleleri ile Balıkesir’de pekçok işletme hibelerden faydalandı. Yeni çağrıya çıkılan dönemde Tarımsal İşletmelerin Varlıklarına yönelik ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme alanlarında hibe verilecek. Yüzde 40’danyüzde60-65’e ve Yüzde 70’lere ulaşan hibelerin yer aldığı TKDK destekleri kurumun internet sitesin de de ayrıntılı olarak yer aldı.

DUYMAYAN KALMASIN! ÜRETENE DEVLET VERİYOR

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme 12 Şubat-15 Mart Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına yönelik yatırımlar ise 1 Mart – 5 Nisan tarihlerinde işlem göreceğini belirtti. Tarımsal İşletmelerin Varlıklarına yönelik yatırımlar kapsamında Süt, Kırımızı et, Kanatlı eti, Yumurta üreten işletmelere verilecek desteklerin TKDK sitesinde de ayrıntılı olarak yer aldığını söyleyen Koordinatör Döğdü, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme adıyla açılan çağrının Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi, Arıcılık ve Arı ürünleri, zanaatkarlık ve yerel ürün, Kırsal Turizm ve Rekreasyon, Su ürünleri yetiştiriciliği, Makine Parkları, Yenilenebilir enerji yatırımları ile ilgilide başvuru yol haritalarına kolaylıkla ulaşılabileceğini ifade etti.

HAYDİ BALIKESİR! PROJEYE

TKDK İl Koordinatörü M.Zahid Döğdü, ‘Kurum olarak IPART programını uygulayan bir kurum olduklarını söyleyerek bu kapsamda IPART I olarak 2007 ve 2013 yılları arasında Türkiye’de 42 İlde Balıkesir’de dâhil olmak üzere uygulanan bir program’dedi.2014 ve 2010 yıllarını kapsayan IPARTII programı uygulanıyor. Program Türkiye’de Avrupa Birliği’ ile ortaklaşa bir mutabakat ile oluşturulan bir IPARTII ve üreten kesime desteklerin verildiği yeni bir çağrı dönemi. Konuyla ilgili olarak İl Koordinatörü Döğdü, programın uygulayıcısı olarak 3 ayrı çağrıya çıkıldığını söyledi. Proje kabulünü gerçekleştirdiğimiz süreç üçüncü çağrı.21 Aralık 2017’de kamuoyuna kurum sitemizden resmi olarak çağrıya çıktı. İlde bu çağrıyı duyuruyoruz. Projeye hangi alanlarda destek sağlayacak ve hangi tarihler arasında proje hazırlanacak, son teslim tarihi nedir, çağrı ilanının bütçesi gibi konuların tümü yer yer alıyor.

KIRSAL ALANDA YAPILACAK FAALİYETLEREYÜZDE 65 HİBE

Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yatırım süt üreten ve et üreten küçük-büyükbaş besi işletmeleri, yumurta tavukçuluğu ve birde broiler yetiştiriciliği. Yüzde 40 ile yüzde 70’e çıkan geri ödemesiz bir hibe. Tamamıyla bir Devlet desteği. Çağrı rehberlerimiz, kurumumuzun internet sitesinde detaylar var. Başvuruları internet ortamında alıyoruz. Tüm bilgilendirmeleriyle ayrıntılı olarak yer alıyor. Detaylar projeye başvurmak isteyen üreticilerimizin elinin altında. Sabit yüzde 65 destek oranı var ve buda Kırsal Alanda yapılacak faaliyetlere. Nüfusu 20binin altındaki yerleşim birimlerine. Büyükşehir yasası ile birlikte 2012 yılı 31 Aralıkta uygulanmaya başlandı ve Kurumumuz, kırsal alan ifadesini şu şekilde kullandı: 31 Aralık 2012 tarihinde geçerli olan mevcut mali idareler yasasında neresi kırsal alan ise bugünde kabul ediyoruz. Karesi ve Altıeylül mücavir alan sınırı var. O alanlar dışındaki alanlar kırsal alan olarak görülüyor.

KIRSAL TURİZM İÇİN İŞLETMELERE VE BÖLGEYE BÜYÜK KAZANÇ

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme adıyla açılan çağrının Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi, Arıcılık ve Arı ürünleri, zanaatkarlık ve yerel ürün, Kırsal Turizm ve Rekreasyon, Su ürünleri yetiştiriciliği, Makine Parkları, Yenilenebilir enerji yatırımlarının da desteklendiğini belirten İl Koordinatörü M.Zahid Döğdü, Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetlerine de destek sağlanacağını ve Balıkesir’in et, süt, tarım, hayvancılık, orman ürünleri ve pek çok ürüne sahip olan bir il olarak önemli bir konumda olduğunu söyledi. İl Koordinatörü Döğdü; sanayi ve hizmet sektörünün yanında Turizm sektörünün de potansiyel olarak ağırlık gösterdiğini belirtti. Özellikle kırsal alanda kalmak şartıyla kırsal turizm faaliyetlerine yönelik yatırımlara, konaklama tesislerine 25 konaklama odası dahil makine ekipman dahil destek veriyoruz. Mevcut bir işletmede olabilir yeni girişimci olacak bir işletmede olabilir. Bugüne kadar hayata geçmiş destekten faydalanmış işletmelerimizde mevcut.’ Kamil Akyürek