Kış Aylarında Yumurta Vermeyen Tavuklara İlginç Yöntem!

Balıkesirli üretici Serpil Akbulut, tavuklarının kışın yumurtlama oranını artıran pratik bir çözüm buldu.

Kış Aylarında Yumurta Vermeyen Tavuklara İlginç Yöntem!

Kış Aylarında Yumurta Vermeyen Tavuklara İlginç Yöntem!

Balıkesir’in Kabakdere köyünde organik yumurta üreticisi Serpil Akbulut, kışın yumurtlamayan tavuklar için geliştirdiği ilginç yöntemiyle dikkat çekiyor.

Kış aylarında tavuklarının yumurtlama oranlarını artırmak için farklı bir yöntem geliştiren organik yumurta üreticisi Serpil Akbulut, bu çözümüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Akbulut, basit ve doğal malzemeler kullanarak tavuklarının verimliliğini artırmayı başardığını iddia ediyor.

Tavukları Daha Fazla Hareket Ettiriyor

Kışın tavukların yumurtlamayı durdurması, organik yumurta üreticileri için yaygın bir sorun. Ancak Serpil Akbulut, bu sorunu çözmek için beyaz lahana, sirke ve acı pul biber gibi doğal malzemeler kullanıyor. Yöntem, tavukların hareketliliğini artırarak yumurtlama sürecini tetiklemeyi amaçlıyor. Akbulut, beyaz lahananın içine çivi saplayıp ip bağladıktan sonra, lahanayı tavuklarının zıplayarak ulaşabileceği bir yere asıyor. Akbulut, “Tavuklar lahanayı yemek için zıplarken, bu hareketlilik beyinlerinde yumurtlama sinyallerini tetikliyor.” diyen Akbulut, bu yöntemle tavuklarının günde iki yumurta vermeye başladığını söylüyor.

Sirke ve Pul Biber Takviyesi

Bunun yanı sıra Akbulut, tavuklarının bağışıklık sistemini güçlendirmek için suya doğal sirke ekliyor. Sirkenin, özellikle kış hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu belirten Akbulut, tavuklarının sağlığını iyileştirmek amacıyla yemlerine acı pul biber de katıyor. “Pul biberin metabolizmayı hızlandırarak yumurtlama oranını artırdığını gözlemledim.” dedi.

Yetiştiricilere Tavsiye

Serpil Akbulut, geliştirdiği yöntemi diğer organik yumurta üreticilerine de tavsiye ediyor. Akbulut, “Bu yöntem hem ekonomik hem de doğal. Eğer tavuklarınızın daha fazla yumurtlamasını istiyorsanız, mutlaka deneyin. Benim tavuklarımda işe yaradı, sizde de sonuç alacağınızdan eminim.” dedi.

Serpil Akbulut’un geliştirdiği bu basit ama etkili yöntem, kış aylarında yumurta üretiminin azaldığı dönemde üreticilere yardımcı olabilecek pratik bir çözüm olarak öne çıkıyor. Doğal ve ekonomik yollarla tavuklarının verimliliğini artırmayı hedefleyen üreticiler, Akbulut’un önerilerini değerlendirebilir.

Haber: Buse Tuncay

Dronu gören leylek yumurtalarını saklamaya çalıştı

verim kış sirke tavuk doğal yöntem hareketlilik kabakdere bağışıklık Serpil Akbulut yumurtlama beyaz lahan acı pul biber tavuk sağlığı yumurta üretimi organik üretici tavuk üreticisi