Köşe YazılarıGündemProf. Dr. Fatih SATIL

Kış Aylarının Vazgeçilmezi Ihlamurlar Hakkında Bilip Bilmediklerimiz

Kış Aylarının Vazgeçilmezi Ihlamurlar Hakkında Bilip Bilmediklerimiz

 

Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamuru, eski hekimler Galen ve Plinius, göz iltihapları, ağız içi yaraları ve ayak çıbanları için; Lonicerus, odunundan elde edilen kömürü kan tükürme için; Leclerc, çiçek çayını rahatlatıcı olarak; Kneipp ise öksürük giderici ve balgam söktürücü olarak önermiştir.

 

Ihlamur çayı, bağışıklık sistemini uyararak vücut direncini artırıp tedaviye yardımcı olur. Gribal enfeksiyonlara karşı faydalıdır. İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır. Kuru öksürüğü kesip rahatlatır, göğüsü yumuşatır, balgam söktürücüdür. Uykusuzluk ve sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır. Yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı ve migren tedavisinde önerilir. Ihlamur ile hazırlanan banyo gerginliğe ve migrene iyi gelir. Bağırsak sancılarına iyi gelir. Ihlamurun kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir. Bilinenin aksine, ıhlamur tansiyonu yükseltmez, aksine düşürür.

Ihlamurdan beklenilen şifayı elde edebilmek için günlük doza dikkat etmek gerekir. Çay olarak yetişkinler için günde 2-4 gram; 1-4 yaş grubunda ise 1-2 gram kullanılabilir.

Ihlamur çayını hazırlarken kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir.

Kose Fatih Satil987Yh

Ihlamur çayı, her zaman taze olarak yapılmalı, kaynatılmamalı ve çok bekletilmemelidir. Kaynatma işlemi yapıldığında ıhlamur içerisindeki vitamin ve minerallerde kayıp söz konusu olur dolayısıyla içilmesi bir yarar sağlamaz. Aynı zamanda demleme işlemi de bir seferlik yapılmalıdır. İlk demlemede tüm vitamin ve mineraller ile aromatik yağların alınması gereken kısmı alınır, sonraki demlemelerde bu maddelerde kayıplar oluşur. Ihlamur çayı yaparken çiçek ve yapraklardan oluşan karışımlar yerine tümden çiçeklerden oluşan karışımlar da tercih edilebilir.

Hazırladığımız ıhlamur çayını ara öğünlerde ve yemeklerden sonra şekersiz olarak içebiliriz. Günde 2-3 çay fincanı ıhlamur çayı içilebilir. Fazla kilo şikâyetimiz yoksa balla tatlandırarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de C vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir

DİKKAT: Kalp rahatsızlığı olanlar, hamile olanlar ve bebek emzirenler hekime danışmadan ıhlamur kullanmamalıdır. Bazı kişilerde alerji yapabilir. İdrar söktürücü ilaçlarla kullanıldığında sıvı kaybı yaşanabilir.

Ihlamur çiçeği kokusu hepimizde sevgi duygularını çağrıştırıp kalplerimizi latifleştirir. Bu nedenle olsa gerek ki içinde ıhlamur geçen şiirler de kokusu gibi bizi mest eder. Bu vesileyle sırası gelmişken;

Ben sana çiçeklerle geleceğim

Ihlamurlar çiçek açtığı zaman

Dizeleri ile kavuşmayı ıhlamur kokulu tasvir eden Bahattin Karakoç’u da yad etmeden geçmeyelim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu