GündemKöşe Yazıları

Kış İçin Mucizevi Bir Bitki: “EKİNEZYA”

Kış İçin Mucizevi Bir Bitki: “EKİNEZYA”

Kış mevsimine sayılı günler kala havalar iyiden iyiye soğurken hastalıklar da giderek yaygınlaşıyor. Vücut direncinin azalmaya başladığı bu kış ayları; gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalığa davetiye çıkartabilir. Kış hastalıklarından korunmanın en etkili yöntemlerinden biri olan bitki çayları hem doğal olmaları hem de rahatlatıcı etkileri ile vücudun bağışıklık sistemini korumada oldukça etkilidir.

Doğru bitkilerle ve doğru şekilde demlenmiş bir bitki çayı içinizi ısıtacağı gibi içerdiği vitaminler ve mineraller ile bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir. İşte bu hafta size tabiat eczanesinden bizlerin istifadesine sunulmuş şifalı bitkilerden Ekinezya’dan bahsedeceğim.

Papatyagiller ailesine dahil olan Ekinezya bitkisi, tarihin eski zamanlarından beri şifalı özelliği ile biliniyor. Latince adı “Echinacea purpurea” olan bu şifa kaynağı bitki adını, şeklinden dolayı Yunanca “dikenli kirpi” anlamına gelen “ecinos”tan almaktadır.

Amerika kıtasında doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alan Ekinezya kıta yerlileri tarafından yılan sokmasına karşı kullanılmış. 1930’larda ise Şarbon tedavisinde de kullanılmış. Modern tıbbın gelişmesine ciddi katkısı olan bu bitkinin en önemli özelliği bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile soğuk algınlığına karşı koruma sağlayıcı özellikte olması.

Peki bu bitkinin neresini nasıl kullanacağız?

Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü şifa amaçlı kullanılabilir.

Ekinezya çayı: 1 litre sıcak suyun içerisine 4 tatlı kaşığı kadar kuru Ekinezya bitkisi eklenip 2-5 dakika bekletilerek hazırlanabilir. Ekinezya çayını günde 2-3 bardaktan ve 10 günden fazla tüketmeyiniz.

Hakiki şifayı veren Rabbimiz Ekinazya’nın icerisine bizim için bağışıklık sistemini kuvvetlendirici maddeler yüklemiş. Bu maddelere sayesinde Ekinezyanın; antiviral, antibakteriyal, antifungal ve antienflamatuar etkileri bulunmaktadır. Nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi virütik üst solunum yolu rahatsızlıklarında, belirtiler görülmeye başladığı anda Ekinazya ‘nın kullanılması iyileşme sürelerinin kısaltacak ya da hastalığa yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte bitki çaylarını amacına göre doğu bitkileri kullanarak demlemek gerekir. O nedenle alacağınız bitkilerin kapalı ambalajda ve sertifikalı olmasına dikkat ediniz. Tabi, kararında içmek dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta. Özellikle kronik bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanmanız gerekiyorsa, bitki çaylarını tercih etmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hastalıktan uzak sağlıklı günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu