Prof. Dr. Fatih SATIL

Kış Meyvelerinin Sarı Sultanı: Ayva -1-

Ayva; güneş gibi sarı rengiyle kış aylarının en özel meyvelerindendir. Bir rivayete göre, Lokman hekim, ayvaya kendisine şifasının sırrını vermediği için “suyun kurusun”’demiş. Derler ki ayva meyvesi o gün bugündür susuzdur. Bu rivayetin aslı var mıdır bilinmez ama ayva meyvesini şifası saymakla bitmez.

 

Ayvanın Faydaları Saymakla Bitmez:

Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, A, B2 ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyvedir. Özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir.

 

İçerdiği vitamin ve minarelerle dolaşım sistemi üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir; kanı temizler, kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olduğu bildirilmektedir. Kolesterol ve tansiyon dengeleyici özelliği vardır, kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur.

 

Ayva sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır; mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir, mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak hazımsızlık gibi sorunları önler. Ayrıca, karaciğer tembelliğini giderir, safra akışını sağlar. Kabızlık ve kalın bağırsak kanserini önleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir.

 

Ayva özellikle posa yani lif içerdiğinden dolayı daha fazla çiğnenir ve tükürük bezlerinin çalışmasına fayda sağlar. Bu durumda da insanı doyurucu etkisi olduğundan fazla kilo almayı da engeller. Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.

 

Ayrıca ayva idrarı arttırarak diüretik etki gösterir. Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır.

 

Her yaşta sinir sistemini güçlendirir. Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirici etkiye yapar, uykusuzluğa iyi gelir.

 

Grip ve nezlede iyileşmeyi hızlandırır. Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olur, vücudu yorgunluk ve bitkinlikten korur.

 

Sanmayın ki ayvanın yararları bu kadardır; ağız yaraları ve kokusunu önler. Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek için de ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması önerilir. Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu