GündemGörüntülü Haberler

‘Kızım kedi yavrusu olsaydı şimdiye bulunurdu’

16 yaşındaki kızı Rabia Duman’ın evli bir adam tarafından kaçırıldığını iddia eden anne Vade Duman çocuğunun bulunmasını istedi. Kızlarının erken yaşta evlenmesine razı olmadıklarını ifade eden Duman, jandarmanın kendileriyle ilgilenmediğini belirterek “Benim kızım kedi yavrusu olsaydı şimdiye bulunurdu. Devletimizden yardım istiyorum. Yavrum benim her türlü kabulümdür” dedi.


Balıkesir’in merkez Altıeylül ilçesine bağlı Bayatlı Köyü’nde yaklaşık bir ay önce lise öğrencisi 16 yaşındaki kızı Rabia Duman’ın gece yarısı evli bir adam tarafından kaçırılan anne Vade Duman ve baba Hüseyin Duman, 16 yaşındaki kızlarının yetkililer tarafından alınarak kendilerine getirilmesini istedi. Kızlarını yine 18 yaşından küçük bir kızı kaçırarak evlenen Muammer Bozgül’ün (26) tarafından alı konulduğunu iddia eden anne Vade Duman, jandarma ve savcılığa şikayette bulunduklarını, ancak kızlarının rızası olduğu için kaçıranların elinden alınıp eve getirilmediğini öne sürdü. Kızlarını kaçıran evli adamın ailesinin kendilerini telefon ile arayarak rıza göstermeleri için tehdit ettiklerini iddia eden Vade Duman, çocuğunun kandırılarak yada tehdit ile tutulduğunu savundu. Duman kızlarının daha çocuk olduğunu ve evlilik yaşının gelmediğini belirtti.

‘ÇOCUĞUM HER TÜRLÜ BENİM KABULÜMDÜR’

İlk kızının da aynı ailenin bir akrabası tarafından 16 yaşında kaçırıldığını ve evlendirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Vade Duman, aynı hatayı bir daha yapmayacağını belirtti. Kızından 3 haftadır haber almadığını belirten Duman, “Çocuğumdan bir aydır haber alamıyorum. Gece gelip kaçırdılar. Kandırdılar götürdüler. Gönüllü mü, gönülsüz mü gitti bilemem. Ben çocuğumu istiyorum. Çocuğum 16 yaşında onu yakmasınlar. O benim filizimdi, baş tacımdı. Onun için ben çocuğumun arkasındayım. Ne olursa olsun her tülü yanındayım, her türlü kabulümdür. Benim çocuğumu getirsinler, beni tehdit edip şikayetini geri al demesinler.” dedi.

‘JANDARMA ARABULUCU GİBİ KONUŞTU’

Şikayette bulunduktan sonra evlerine gelen Jandarma Komutanının da kendisine arabulucu gibi davranarak kızları için kaçıran aile ile anlaşması telkinin de bulunduğunu ifade eden Vade Duman, kızına şöyle seslendi:

“Dön çocuğum annene dön. Korkma yavrum. Jandarmaya gittim ifademi verdim. Ama Jandarma sanki oranın aracısı gibi geldi bana. Dediler ki bana çocuğuna ev alacaklar. Senin kızların ikisine de ev alacaklar dediler. Gittim merkeze bildirdim. Sonra komutan beni aradı. Neden bizi şikayet ettiniz. Benim çocuğumu bulun dedim. Bir kedi yavrusu olsaydı şimdiye kadar bulunacaktı. 3 hafta oldu. Haber yok. Sonuna kadar arayacağım kızımı. Onlar beni tehdit ettin ama ben devletime güveniyorum.”

‘ALLAH 2. YÜZÜ GÖSTERMESİN DİYE AİLELER SESSİZ KALIYOR’

Rabia Duman’ın amcası Emin Duman’da Balıkesir’in kırsal mahallelerinde kız çocuklarının 13 yaşından itibaren evlendirildiğini söyledi. Kız çocuklarının kandırılarak kaçırıldığını belirten Emin Duman, “Evdeki anne ve babalarda Allah 1. yüzü gösterdi, 2. yüzü göstermesin diyerekten hiç şikayette bulunmuyorlar. Herkesin yaptığı yanına kar kalıyor. Bizim kımızımı kaçırdılar. Yengem şikayette bulundu. Ama karakol komutanı gelerek arabuluculuk yapmaya çalışmış. Ondan sonra yengem merkeze haber vermiş. Adam bahçesine ufacık esrar yaprağı dikiyor bulunuyor, bizim kızımız niye bulunmuyor. 17 gündür kayıp. Yaşını doldursun, gitsin tercihini kendi yapsın.” şeklinde konuştu.

BALIKESİR SİL BAŞTAN DERNEĞİ’NDEN AİLEYE DESTEK

Duman ailesine hukuki konularda destek olmaya çalışan Balıkesir Sil Baştan Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk istismarıyla Mücadele Derneği Başkanı Ayşegül Küçükafacan, çaresi kalan aileden aldıkları telefon sonrası harekete geçtiklerini söyledi. Acılı annenin sesi olmaya geldiklerini ifade eden Küçükafacan, “Elimizden ne geliyorsa bu konuda yapmaya hazırız. Annenin söyledikleri bizim içimizi yaktı. İçimiz yandı ve sızladı. Kim olsa içi yanar ve sızlar. Lütfen çocuğumuzun bulunması için harekete geçelim.” dedi.

’16 YAŞINDAKİ KIZIMIZ ÇOCUK MU, YETİŞKİN Mİ?’

Yasaların 15 yaşını dolduran bir kızın istediği bir kişiyle yaşayabileceği hakkını verdiğini hatırlatan Küçükafacan, “Kendi rızası ile yaşayabilir. Ama 1990 yılından itibaren imzamız bulunan Avrupa Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1. maddesi de derki 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur. 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Yasamıza mı yoksa imzası olduğumuz sözleşmeye mi bakalım? 16 yaşındaki bu çocuğumuz çocuk mu yetişkin mi? Bu çocuğumuzun oy kullanma hakkı yok. Resmi dairelerde imza yetkisi yok. Fakat kaçma rızası var. Lütfen yetkilerden yardım bekliyoruz. Bir an önce bu annemizin içindeki yangını söndürmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Failin eşgali ve telefon numarasının belli olduğunu ifade eden Küçükafacan, ailenin tehdit de edilmesine rağmen kızın bulunamadığını söyledi. Failin daha öncede 16 yalında bir kız kaçırdığını ve ailesinin evine 17 yaşında bıraktıktan sonra ikinci defa 16 yaşında bir kızı kaçırdığını belirten Küçükafacan, failin yasalardan haberdar olduğunu ve kanuni boşlukları kullandığını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu