GündemDünyadan Haberler

Kolonyalar bayram öncesinde yine gözde

Misafirleri ağırlamanın ilk adımı hoş bir koku ile hoşgeldiniz demek. Ferahlatıcı olmasının yanında mikropları öldüren özelliği ile de kontrollü sosyal hayatın vazgeçilmezleri arasında yine kolonyalar var. Kolonya gülsuyu ile yaptığı yarışı kolayca kazanıyor. Hepsinin yeri olsa da kolonya bu döneme yine damga vurdu.

 

 

Toplum hayatımızda başköşeye oturmayı başaran kolonya tarihi Balıkesir’de büyük önlem taşıyor. Zambak kolonyaları ile ün yapan Balıkesir her çeşit kolonya üretimi ile de dikkat çekmeye devam ediyor. Bu yaz döneminde Kurban Bayramında serinleten ve mikrop öldüren kolonyalar yine ikram edilecek. Kolonyanın Balıkesir’de daha ön plana çıkarılması gerektiğini düşünen Kolonya fabrikası sahibi Ramazan Sayak, MERHABA ya yaptığı özel açıklamasında, Belediyelerden kolonyacılık mesleğine destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Merhaba’yta konuşan Fatma Palabıyık ise içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde  kolonya satışlarının yükseldiğini söyledi ani artış sonrası normale dönen satışlar bugünlerde yine bayram hazırlığı için arttı. Palabıyık, “ Normalde bilindiği üzere Balıkesir in kolonyası meşhurdur içerisinde bulunan 80 derece alkol sayesinde mikropları öldürür ve en iyi dezenfektanlardan birisidir.”dedi.

 

 

Kolonya Geçmişte Tedavi Niyetine Kullanılmış

 

 

Kolonya ilk geliştirildiği yıllarda günümüzden farklı olarak kozmetik değil, tıbbi amaçla kullanılımış. O günlerdeki formülüyle biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği yüzünden rağbet gören karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınırmış. Geçmiş dönemlerde Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılmış. Kas ve eklem ağrıları için harika bir friksiyon solüsyonu olmuş.

 

 

Bayılana Kolonya Kokusu

 

 

Uzun yıllar tedavi edici özelliğinden yararlanılan bu sıvı, tuvaletlerdeki kötü kokuları yopk etme amaçlıda yaygın oplarak kullanılmaya başlanmış. 18. yüzyılda adeta bir çığır açarak sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı yıllarda yükselen burjuvazi karşısında, ağır ve pahalı parfümlerle özdeşleşen aristokrasi yenik düşünce, ağır kokuların da itibarı azalarak  hafif ve ferahlatıcı kokulara talep çoğalmış. Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi üzerine kullanan kişiye bir serinlik vermesi üzerine genelde ferahlamak için kullanılmış ve hala günümüzde de ferahlamak isteyenlerin tercihleri arasına girmeyi başarmış. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile bayılanlarada koklatılan kolonya ayıltıcı özelliği ile de bilinirliliğini korumuş.

 

 

Beyaz Zambak ve Zeytin Kolonyası en çok talep görenler

 

 

Kolonya fabrikası sahibi Ramazan Sayak, “Kolonya çeşitleri 100-150 civarında ama garanti sattığımız 15-20 çeşit var. Balıkesir’e özgü olan beyaz zambak, zeytin kolonyası en çok satılanlar arasında. Parfüm esansından bile artık parfüm yapıyorlar çeşit çok arttı. Bizde Balıkesir rüyası adında bir kolonya çıkardık oda çok satılanlar arasında şuan. Şişelerimizi de özel olarak getirtiyoruz.. Kolonya başka şehirde olsa satılmaz ama Balıkesir’de meşhur olduğu için satılıyor. Bayramlarda satışlar artıyor. Tabi eski bayramlarımız yok. Eskiden bu kadar fazla kolonyacı olmadığı için. Şimdi her yerde bulunuyor kolonya. Artık sadece marka ve kalite iş yapıyor. Kolonya çok çabuk biten bir şey olmadığı için parfüm kolonyalarda rağbet görenler arasında ” dedi.

 

 

Belediyelerden Destek Bekleniyor

 

 

Kolonyacılar Balıkesir’in meşhur ürünü olan kolonyayı ön plana çıkarmak için belediyelerden destek bekliyor. Sayak, “Kolonyacılar bir olup bir şeyler yapsalar bu şehir daha da çok iş yapar. Belediyelerden de destek yok. Belli bir bölge verseler kolonyacılar için herkes orada olsa güzel olur. Kolonyacılar sokağı var ama küçük sadece Balıkesirli olan biliyor orayı. Şehir dışından gelen insanlar orayı bilmiyor. Çok çeşit olması da güzel. İnsanlar birini beğenmese diğerini beğeniyor. “ ifadelerini kullandı.

 

 

Beyaz Zambak

 

 

Balıkesir’in beyaz zambağı, , Edremit ve Ayvalık’ın zeytinçiçeği kolonyası, Sındırgı’nın çam kolonyası, Rize’nin çay kolonyası, Düzce’nin ceviz yaprağı ve tütün kolonyası, Trabzon’un hamsi ve fındık kolonyaları, Amasya’nın elma kolonyası, Isparta’nın gül kolonyası , Gaziantep’in Biber ve Fıstık Kolonyaları ve daha pek çok çeşidi hala üretilmekte ve insanların  taleplerine cevap vermekte. Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu