GündemKöşe Yazıları

KOMEDİNİN USTA İSMİ JİM VARNEY EFSANESİ

Bir adam düşünün ki “Ernest” diye bir karakter canlandırarak 80’li yıllarda sigaraya savaş açıyor ve reklam filmlerinde oynuyor.Jim Varney işte bu adamın tam kendisi.

Harika taklit yeteneği ile reklam ajanslarının dikkatini çekiyor ve reklam filmlerinin aranılan yüzü oluyor. Her oynadığı reklam filminde “Ernest” isimli kendi yarattığı karakter ile kılıktan kılığa giriyor. Yapımcıların dikkatini çekmesi fazla zamanını almıyor ve adeta rekor denecek bir seri ile Hoolywood kapısı ona açılıyor. Sırası ile 1987 yılında “Ernest Kampta”, 1988 yılında “Ernest Kutsal Görev”, 1990 yılında “Ernest Hapise”, 1991 yılında “Ernest Cadılar Bayramı”, 1993 yılında “Ernest İş Başında”, 1994 yılında “Ernest Okula Gidiyor”,1995 yılında “Ernest Potaların Kralı”, 1997 Yılında “Ernest Afrika’da”, 1998 Yılında “Ernest Asker’de ve son olarak “Ernest Splash Dağına Gidiyor” isimli yarı çizgi animasyon serisi ile gönüllerde taht kuruyor.

Dile kolay Ernest karakteri ile tamı tamına 10 seri film yapmış. Tabi bunların dışında da 11 farklı filmde başrolde görev alan Jim Varney ayrıca 3 animasyon filminde de seslendirme sanatçısı olarak çocukların karşısına çıkıyor. Bu animasyon filmleri çocukların yakından tanıdığı “Bir Oyuncak Hikayesi” serisi ve “Kayıp Krallık Atlantis”. Size ilginç bir bilgi daha vermek istiyorum.Ernest serilerinin dışında oynadığı 7 filmde de sanatçı yine “Ernest” ismini kullanarak oynadığı karakterlere can veriyor. Bu başarılı filmleri ile hem çocuk filmlerinin hemde çocukların adeta sevgilisi olmayı başarıyor.

Tam adı James Albert Varney Jr. olan komedyen, oyuncu, müzisyen, yazar ve seslendirme sanatçısı; genç yaşta başladığı oyunculuk kariyerini sonuna dek sürdürmeye çalışıyor. Her ne kadar dahi denecek kadar yüksek bir IQ’ya sahip olsa da hafif gerzek “Ernest” karakterini canlandırmaktan asla vazgeçmemiş. Bu yüzden pek çok insan onun da “Ernest” gibi olduğunu düşünmüş.

17 filmde karşımıza “Ernest” olarak çıkarak kah güldürdü, kah “Ulan yine mi Ernest” dedirtti. Hep çevirdiği “Ernest” filmlerinden tanınmasına rağmen aslında çok iyi bir Shakespeare oyuncusuymuş. Gel gelelim sağlam bir sigara tiryakisiymiş ve akciğer kanserine yakalanması fazla uzun sürmemiş. Kanser olduğunu öğrendiğinde sigarayı anında bırakmış ama iş işten geçmiş. Tennessee’deki evinde sabaha karşı öldüğünde “Ernest the Pirate” adlı son filmini tamamlamak üzereymiş.

Varney, her filminde sigara karşıtı mesajlar vermesine ve Amerika reklamcılık tarihinin en etkili anti-sigara reklamlarında oynamasına rağmen 10 Şubat 2000’de akciğer kanseri’nden öldü.Hayatı boyunca sigara ile savaşıp sigaradan dolayı kanser olup ölmesi hayranları çok üzdü. Hayatı boyunca yaptığı işi ölürken de yaptı ve ölürken hem düşündürdü hem güldürdü.

Çocukluğumdan beri sıkı bir Kemal Sunal hayranıyımdır. Tüm filmlerini defalarca izledim. Hemen hemen bütün karakterlerini ezbere bilirim diyebilirim. Jim Varney için Holywood’un Kemal Sunalı desek heralde yanlış söylemiş olmayız. Ben Jim Varney ile ilk olarak çocukluk yıllarımda “Ernest Kutsal Görevde” isimli film ile tanışıp Jim Varney’in Türkçe diline çevrilmiş bu harika serisinin 5 filmini izledim. Hepsi ayrı ayrı keyifli. Bugün sizinle hem olağanüstü taklit ustası Jim Varney’i tanıştırmak hem de kolayca ulaşabileceğiniz bu serinin 5 film ile ilgili bilgi vermek istiyorum.

İlk olarak 1987 yılında çekilen “Ernest Kampta” serinin de aynı zamanda ilk filmi. “Hayata uyum sağlasınlar diye Kikakee’ye Kamp için çocuk suçlulardan bir grup gönderilir. Kamp müdürü bu çocular ile ilgilensin diye; her zaman kamp eğitmeni olma hayalleri kuran Sakar Ernest’i bu çocuklar ile ilgilensin diye görevlendirir. Bu görevlendirmeden sonra komedi fırtınası kendini gösterir.

Ernest her ne kadar sakar olsa da çocukların kalbini kazanmayı başarır. Kamptaki diğer çocuklar, çocuk suçlulara düşmanlık gösterse de, Ernest liderliğinde grup kendilerini savunmayı çok iyi bilir. Ernest ve çocuklar, acımasız bir madencilik şirketinin; nadir bir maden çıkarmak için kampı yıkmak istemesi üzerine kampın Hintli sahibi ile işbirliği yaparak kamplarını yıkımdan engelmmeye çalışırlar.

İkinci filmimiz, 1988 yapımı olan “Ernest Kutsal Görev’de” , benim de çocukluğumda “Ernest” ile yani Jim Varney ile tanışmamı sağlayan film. Bu filmi izledikten sonra bu sanatçıyı araştırmaya başlamıştım. Film Noel baba’nın çok yaşlanmasından dolayı artık emekliye ayrılma kararı vermesi ile başlıyor.Dünyaya iniyor ve yeni Noel Baba arayışına başladığı sırada hayat onu sakar ernest ile tanıştırıyor.Ve kahkaha tufanı başlıyor. Fantastik bir aile komedisi size ilk tavsiyem.

Ücüncü filmimiz; “Ernest İş Başında” ismi ile 1993 yılında çekilen serinin bir diğer filmi. Ernest bu macerasında bu kez Profesör Melon’la birlikte tarihi Goliaht topunu ve onun içine saklanmış olabileceğini düşündüğü mücevherleri arıyor. Ancak bu mücevherlerin peşinde başkaları da olunca, üstelik Ernest sakarlıklarına son hız devam edince komedi başlıyor.

Dördüncü filmimiz; 1995 yapımı olan “Ernest Potaların Kralı”. Jim Varney bu film de ünlü basketbol yıldızı Karem Abdul Jabbar ile başrolleri paylaşıyor. Ernest bir basketbol yıldızı olmak istemektedir ve Kareem Abdul-Jabbar Ernest’e olağanüstü özellikler taşıyan bir spor ayakkabısı verir ve Ernest artık bir Basketbol Yıldızıdır.

Size tavsiye edeceğim bu serinin son filmi 1997 yapımı “Ernest Asfrika’da”. 1980’lerin sonundan bu yana bir seri filmde karşımıza çıkan Sakar Ernest’in son serüvenlerinden biri. Ernest bu kez, küçük bir kasabada garsonluk yapan Rene’yi etkilemek için elinden geleni yapıyor ama reddediliyor. Bu sırada değerli Afrika hazinelerinin çalınması üzerine, birileri Ernest ile Rene’yi bu işten sorumlu tutup kaçırıyor ve Afrika macerası başlıyor.
Bu yapımları biranönce aileniz ile izlemenizi tavsiye ediyor ve iyi seyirler diliyorum…

************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu