GündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KONUŞMAYI BİLİYOR MUSUN?

İletişim; maalesef son yıllarda tüm toplumların kaybettiği çok önemli bir şey. İnsanların ileri teknolojiye kurban ettikleri bir özellikleri de iletişim oldu. Her seviyede, her yerde önemi olan, insanlar arasında bağ kurulmasını sağlayan iletişim yerini sessizliğe bırakmış gibi. Oysa ki yapılan çalışmalar iletişim kurmanın kişilerin ömrünü uzattığını, daha sağlıklı yaşlandığını göstermiştir.

Peki iletişim derken neyi kastediyoruz? İletişim sadece konuşmak veya sohbet etmek anlamına değil aynı zamanda sosyalleşmek anlamına da gelmektedir. Kişilerin eş, dost veya akrabaları ile buluşması, haftanın belli günleri spora, tiyatro veya sinemaya gitmesi de iletişimin gelişmesi ve etkin hale gelmesinde önem arz etmektedir. Tabii ki iletişim bunlarla da sınırlı değildir. Hayatımızın büyük bir kısmının geçtiği iş yerlerimiz iletişim noktasında en sıkıntılı yerlerdir. Genelde iş arkadaşlarımızla özellikle de amir veya patronlarımızla görüşmek, iletişim kurmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşarız ve işte bu sıkıntılar da bizi oldukça yıpratır. O nedenle iş ortamında da iletişim kurma stresimizi azaltmada oldukça önemlidir.

Artmış iletişim sayesinde aktif yaşamı sürdürme, hayatı çok yönlü olarak yaşama vücudun stresini azaltma yanında serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını da sağlamaktadır.

İletişim son dönemlerde özellikle artan teknoloji ile birlikte daha da azalmıştır. Yoğun bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, seçilen cümlelerin iyice kısaltılması günümüzde yaşanan en büyük iletişim düşmanlarıdır. Ev ortamında özellikle bu tür iletişimi koparan aletleri kapatmak sanırım doğru bir karar olacaktır. Yine bir diğer tavsiyem yaşadığınız sorunlarınızı lütfen içinize atmayın yaşadığınız kişiyle bunu paylaşın.

Hepinize bol iletişimli, konuşkan bir hafta diliyorum…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu