GündemKöşe Yazıları

Köpek değil de kadın olsaydı yine paylaşır mıydınız?

Sosyal medya hayatımızda önemli bir yer taşıyor artık. Yaşananlar anında hemen milyonlarla etkileşim halinde paylaşılıyor. Bir virüs gibi yayılıyor paylaşılanlar. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir yavru köpek ayakları ve kuyruğu kesilmiş halde bulundu. Bir vahşet yaşandı insanlık adına.

Kimse hiçbir canlıya insan, hayvan yada bitki bu tür vahşeti onaylayamaz. Onaylayanın da psikolojinin bozuk olduğunu ve gözetim altında tutulması gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu tür vahşetlerde tepkiler gayet normal. Özellikle sosyal medyada bir furya başladımı devam eder. Bu da normal, artık insanlar sokağa çıkarak özgürleşmek yerine sosyal medyada tepkilerini gösteriyorlar. Dijital çağa girdik. Her şey ‘akılanıyor’, dijitalleşiyor. Tepkiler ve protestolarda aynı şekilde. Hatta siyasi partiler troller grupları oluşturup salıyor sosyal medyaya. Oranın gündemi ayrı. Bizim reel hayattan biraz farklı. Tepkiler daha yoğun gözüküyor. Ama araştırılmadan paylaşılıyor her şey.

Bu da başka bir sorunu sosyal medyanın. Paylaşılan yada görülen her şey gerçekmiş gibi algılanıyor o mecrada gezinenelerin önemi bir kesimi tarafından. Toplumda aydın diyebileceğimiz ikişiler bile inanıyoruz bazen sosyal medya yalanlarına. Bu ayrı bir konu tabi.

Gelelim ayakları, kolları kesilerek ölüme terk edilen ve ölen köpeğimize. Dediğimiz gibi bir vahşet, insan olan böyle bir şey yapamaz. Yapanın toplumdan, insanlardan ve hayvanlardan uzak bir yere götürülerek tedavi edilmesi gerek. Ağır psikolojik sorunları olan bir varlık karşınızdaki. Onda herkes hemfikirdir. Hayvanları sevmeyenler bile.

İlgili Makaleler

Peki sosyal medya aynı duyarlılığı bir kadın kocası, nişanlısı yada sevgilisi tarafından öldürüldüğünde de gösterildi mi. Kendi sosyal medya arkadaşlarımdan durumu özetleyelim. HAYIR.

2017 yılında Türkiye’de 409 masum kadın büyük bölümü yakınları tarafından vahşice öldürüldü. 387 çocuk ise cinsel istismara maruz kaldı. Peki bu kadın ve çocuklar için hiç sosyal medya hesabınızda bir paylaşımda bulundunuz mu? Ne bileyim hani bazı sivil toplum örgütlerinin kadın cinayetleri, çocuk istismarı ve şiddete yönelik hazırladığı anlamlı afişler var. Paylaştınız mı? Sanırım büyük bölümünüz, hatta tamımınız hayır diyecektir.
Tabiî ki bir insan olarak sadece insan değil, insan gibi tüm canlılara saygı duymalıyız.

Onların yaşam alanlarına zarar vermekten vazgeçerek, onlara psikolojisi olmayan yaratıklar gibi işkence etmemeliyiz. Zaten insan olan, ki insan olmasına gerek yok bir canlı bir canlıya bunu bilinçli olarak yapmaz. Peki neden bu vahşice öldürülen kadınları ve istismara uğrayan, şiddete uğrayan kadın ve çocuklarla ilgili anlamlı afişleri paylaşmadık. Yoksa insandan mı uzaklaşıyor insanlık? Bu önemli bir soru bence. Üzerinde beklide araştırma yapılması gereken bir sosyal durum.

Sosyal medya büyük bir mecra evet. Ama paylaşımları yaparken, sosyal mesaj vereceğiz diye de insanlaıktan uzaklaşmanın bir anlamı yok. Ben o masum canlı için paylaşımda bulunanları, o paylaşımları için eleştirmiyorum. Eleştirdiğim o duyarlı kişiler aynı şiddet insanlara uygulandığında neden o değerli duvarlarını bu kadar rahat kullanmıyorlar.

Sevgi ve saygı ile kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu