Köşe Yazıları

Korona Virüse Karşı El Hijyeni ve Bakımı Önerileri

El yıkama, kişinin kendi duyarlı organ ve çevresine bakteri ve virüslerin geçişini önlemek amacı ile ellerini su ve sabun ile yıkaması işlemidir.  Patojen mikroorganizmaların temas yolu ile bulaşmasını önler. El yıkama, günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemli olduğu kadar diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.

Korona virüsü ile mücadele ettiğimiz pandemi günlerinde hepimizin “el hijyenine” çok dikkat etmesi gerekmektedir.  Değerli okurlar bugünkü yazımızda  hem iyi bir el hijyenini nasıl sağlayacağımız  hem de iyi bir  el bakımından maddeler halinde bahsedelim.

 

İlgili Makaleler
  • Elleriniz ve bileklerinizdeki tüm takı ve aksesuarlar çıkarın ve zorunlu olmadıkça saat takmayın.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve ılık su ile 20 saniye boyunca köpürterek yıkayın.
  • Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile mutlaka köpürtülerek kuvvetlice ovuşturulmalıdır.
  • Ellerimizi yıkadığımız su aşırı sıcak ya da kaynar su olmamalıdır, aşırı sıcak su cilt yüzeyinde gözle görülmeyen sıyrıklar ve tahriş oluşturarak mikroorganizmların cilde girişini kolaylaştırabilir.
  • Eller yıkandıktan sonra iyice durulanmalı ve mümkünse tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulanmalıdır.
  • El yıkamada kalıp sabun yerine sıvı sabun ve basılarak açılan ya da fotosel musluk kullanımı tercih edilmelidir.
  • Su ve sabunun olmadığı ortamlarda ellerimizin hijyenini sağlamak için en az %60 alkol bazlı bir dezenfektan ile ellerinizi dezenfekte etmeniz ve sonrasında en kısa sürede ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerekmektedir.
  • Eller her yıkadıktan sonra hafif nemli iken ellere mutlaka nemlendirici sürülmelidir. Bu nemlendirici deri bariyerini onarır.
  • Kullanacağımız nemlendirici mümkünse kokusuz ve yağ bazlı olmalıdır. Ticari ürünlere ulaşılamazsa saf beyaz vazelin ya da hiçbir şey bulunamazsa zeytinyağı da sürülebilir.
  • Sık sık el yıkamaya ve dezenfektan kullanımına bağlı olarak ellerimizde tahriş ve buna bağlı ekzema oluşabilir. Böyle durumlarda nemlendirici kullanımı her zaman tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle gerekli hallerde tedaviniz için doktorunuzla irtibat haline geçin.
  • Özellikle el ekzeması olan hastalarımızın cilt şikayetleri sık yıkamaya bağlı olarak artabilir. Bu nedenle kağıt havlu ile ovalamadan pansuman yapar gibi kurulamak en iyisidir. Çoğunlukla cildiniz hala biraz nemli iken ellerinizin ve parmaklarınızın tüm yüzeyini kaplayacak şekilde bol miktarda nemlendirici uygulanmalıdır.

 

Değerli okurlar, içinde bulunduğumuz bu zor günler geçecek, lütfen umutla kalın. Ellerinizi sık sık yıkayın ve evde kalın. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu