GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİNTürkiye Gündemi

KORTİZOL GERÇEKTEN TEHLİKELİ BİR İLAÇ MI?

KORTİZOL GERÇEKTEN TEHLİKELİ BİR İLAÇ MI?

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 Hastalarımın ve benim korkulu rüyası olan kortizol gerçekten bunu hak ediyor mu işte bu hafta bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Kortizol benim alanım gereği çok kullandığım bir ilaçtır. Durum böyle olunca reçete ettiğim ve hastama size kortizol veriyorum dediğim an hastalarımın hemen hemen hepsi ama hocam ben kortizol kullanmasam kilo yapıyor diyerek tepki veriyorlar. Peki gerçekten böyle mi kortizol kilo veya başka bir sorun yapar mı vücutta? İşte bu sorunun cevabı.

Kortizol aslında normalde vücudun salgıladığı çok önemli bir hormondur. Kortizolün vücutta az salgılanması pek çok hastalığa neden olabilir. Bazen de bazı hastalıkların iyileşmesi için kortizolün daha yüksek oranlarda üretilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu  hastalıkların başında ise iltahaplı romatizma hastalıkları gelmektedir. Çok yaygın görülen iltahaplı romatizmal hastalıkların hemen hemen hepsinde kortizolün büyük bir yeri var. Bazılarında ara ara bazılarında ise ömür boyu kortizol kullanmak zorunda kalıyoruz. İşte mecburi olarak kullanmak zorunda olduğumuz kortizolü mümkünse kurallarına uyarak kullanmak lazım. Peki nedir bu kurallar?

İlk olarak ilacı zamanında almak. Doktorunuzun size önerdiği saate mutlaka uyun. Bir diğer önemli nokta diyet elbette. Tuz ve şeker alımına dikkat etmelisiniz. Bazen bunları sıfıra indirmek bile gerekebilir. Bu konuda da dikkatli olmalısınız. Çünkü kortizol kendisi tuz tutan bir hormon olduğu için şişlik ve ödem yapabilir. Kemik erimesi, gözlerde katarakt, şekeri yükseltme de yine önemli yan etkileri arasında yer almaktadır. İşte bu yan etkilerden ilacı doğru saatte alma, doğru diyet ve mümkün olduğunca kısa süreli olarak kortizolü kullanarak hekiminizin önerdiği şekilde kesmeniz sizi koruyacaktır.

Yani aslında kortizol sanıldığı gibi korkunç bir ilaç değil hatta bazen mucizevi bir ilaç demek yanlış olmaz. Ama kurallarına göre onu kullanmak şartıyla.

Herkese sağlıklı bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu