GündemDünyadan Haberler

Korucuoğlulları: “Kuva-yi Milliye Ordusu Tarihe Başarılarıyla Geçmiştir”

Korucuoğlulları: “Kuva-yi Milliye Ordusu Tarihe Başarılarıyla Geçmiştir”

Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları 16 Mayıs 1919’dan başlayarak Okuma Yurdu, Alaca Mescit toplantıları, Balıkesir Kongrelerinde ve sonralarında alınan kararlar sonucu kurulan Kuva-yı Milliye ordusunun büyük bir başarıyla tarihe geçtiğini söyledi.

Alaca Mescit Camii’nde Toplantı

Alaca Mescit toplantılarının önemine vurgu yapan Korucuoğlları,İzmir’in işgalini haber alan Balıkesirliler işgali protesto etmek üzere hemen 16 Mayıs’ta Okuma Yurdu’nda (Şimdiki saat kulesinin önündeki bina) toplanarak işgali reddeden bir bildiriyi telgrafla İstanbul Hükümetine gönderme kararı alırlar. Toplantıya başkan olarak Mehmet Vehbi bey seçilmişti. Redd-i İlhak hareketinin bu ilk toplantısından bir gün sonra gizli bir şekilde başka bir ev toplantısı yapılacaktır.18 Mayıs 1919 Pazar günü ikindi namazı sonrası önce mevlit okutulması sonra da geniş katılımlı bir toplantı daha yapılması kararlaştırıldı.

Toplantı için şehir merkezindeki Alaca Mescit Camii seçilmişti. Bu toplantıya Balıkesir halkı ve esnaftan çok kalabalık bir grup katıldığını ifade etti.Alaca Mescit toplantısının Türk Milli Mücadelesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Korucuoğulları, Sessiz Sedasız, büyük bir tevazu ve gizlilik içinde başlayan bu toplantının “Kuva-yı Milliye” ruhunun şahlandığı, Türk’ün yenilmez gücünün parladığı Milli Mücadelenin ilk temel taşı olduğunun altını çizdi.

Önemli Kararlara Adım

“Alaca Mescit toplantısının ertesi günü yani 19 Mayıs 1919’da 41 kişilik heyet üç önemli karar almıştır. Bu kararlardan birincisi İstanbul Hükümeti’nden yardım ve destek talep etmek üzere bir heyetin İstanbul’a gönderilmesidir. İkinci karar Ayvalık ve Edremit bölgesindeki karışık durumu araştırmak üzere dört kişinin buraya gönderilmesidir. Üçüncü karar ise merkezde bir heyetin kurulmasıdır. Mehmet Vehbi Bey’in başkanlığındaki bu heyet bir süre “Heyeti Merkeziye” adıyla anılacaktır. Bu arada Mustafa Kemal’in 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktığı, vatanı kurtarmak için Anadolu’nun başka bir köşesinde faaliyetlere başladığı öğrenilmişti. Bu olaydan sonra Balıkesir’deki heyecan bir kat daha artmış, vatan savunmasında yalnız olmadıkları anlaşılmıştır.”

Kuva-yı Milliyeciler Hükumete Zaman Kazandırdı

“1919 yılının Haziran ayının ortalarına doğru Balıkesirli Kuva-yı Milliyeciler Akhisar ve çevresini Yunan işgalinden kurtardı. Bu bölgedeki depolarda bulunan Osmanlı ordusuna ait silah ve cephaneler Kuva-yı Milliye askerlerine dağıtıldı. Başta İngilizler olmak üzere itilaf devletlerinin siyasi ve askeri desteğini arkasına alan Yunanlılar 30 Haziran 1920’de Balıkesir’e girdiler. Bu tarihe kadar bölgedeki Yunan ilerleyişinin durdurulması Ankara’da yeni kurulacak hükümetin zaman kazandırmış, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının işlerini önemli ölçüde kolaylaştırmış” Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu