Köşe Yazıları

Kovid-19 Bunuda Yapıyor: Pes Artık!

Kovid-19 Bunuda Yapıyor: Pes Artık!

Bu hafta sizlerle yeni okuduğum bir literatürü paylaşmak istedim. Bu literatür hepimizi ilgilendiren kovid-19 ile ilgiliydi. Şimdi şunu demeyin artık sıkıldık bu kovid-19’ dan, her yerde o var. Evet olmak zorunda ve bir süre daha da olacakta gibi.

Evet bu hafta okuduğum literatür çalışması Amerikalı bilim adamları tarafından yapılmış. Çalışmanın ileri sürdüğü ve bulduğu şey kovid-19 infeksiyonunu hafif geçirenlerin 6 ay içinde çok farklı ve ağrı sorunlarla karşılaşabileceği yönünde. Hatta bunlar arasında ölüm bile var. Peki nedir bu sorunlar, biz kovid-19 infeksiyonu geçirdikten sonra neyimiz olursa dikkat edelim? İşte sorunun cevabı.

Özellikle felç ve diğer sinir sistemi hastalıkları kovid-19 sonrası çok sık karşılaşılan bir sorun haline geldi. Yine ağır depresyon ve kaygı, endişe hissi çok sık görülen bir komplikasyon oldu kovid-19 geçiren hastalarda.

İlgili Makaleler

Diğer bir dokunuş maalesef sindirim sistemi üzerine. Kişilerde başta ishal olmak üzere ciddi sindirim sorunları baş gösterebilir. Böbrekte süzme sorunları ve hatta bazı böbrek sorunlarına bağlı yüksek tansiyon gelişmesi de sık görülen bir kovid-19 sonrası yan etkidir. Bir de şeker hastalığı gelişmesi sık karşılaşılan bir problem olmuş.

Yine bu çalışmada infeksiyon sonrası kan pıhtılaşma sorunlarının önemli bir yan etki olduğunun altı çizildi. Benim alanım sorunu olan ve gerçekten de hastalarımın çok yakındığı kovid-19 sonrası kalan ciddi eklem ağrıları. Özellikle sırt ağrısı benim hastalarımın çoğunda gördüğüm bir şikayetti.

Geçenlerde yine birkaç hastamın da dert yandığı saç dökülmesi sorunu var. Gerçekten ciddi düzeylerde bir saç dökülme şikayeti olabiliyor hastalarda.

Bu saydığım şikayetler kovid-19 sonrası ilk 6 ay içinde genellikle görülüyor. Hem de bu oran infeksiyon geçiren hastaların neredeyse üçte ikisi şeklideydi. Yani yarısından çoğunda. Hem de bu hastaların çoğu infeksiyonu hafif geçiren kişilerdi. İşte bu nedenle bu çalışmayı yapan araştırmacılar ileride ciddi sağlık krizlerinin yaşanacağını ileri sürmüşlerdir. Herkese kovid-19’ suz günler diliyorum… Herkese hayatı net duyduğu ve algıladığı bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu