Köşe Yazıları

Kovid-19’ Un Yeni Semptomları Neler?

Kovid-19’ Un Yeni Semptomları Neler?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet son dönemde hayatımıza giren bu kovid-19 virüsü süprizli bir şekilde hayatımızda kalmaya devam ediyor. Ne demek istedim bununla, ne süprizleri derseniz yeni farklı semptomlar, bulgular…Evet hep ateş, öksürük derken şimdi de yapılan araştırmalarda farklı şikayetlerle kendini göstermeye başladı.
Yeni yapılan araştırmada göre ateş, öksürük ve nefes darlığının kovid-19’un bilinen semptomları olması yanında son dönemlerde farklı şikayetlerin de kovid-19 bulgusu olabileceği belirtildi. Peki nedir bu semptomlar derseniz özellikle vücutta yaygın bir güçsüzlük hissi, kan şekeri kontrolünde bozukluk ve mide-barsak soruları olarak sıralayabiliriz. Özellikle 65 yaş üstü hastalarda ishal, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlarda kovid-19’ un ilk şikayetleri olabilir. Yine sık sık düşme veya zihinsel durumunun değişmesi, kan şekerinin çok yükselmesi de kovid-19’ da görülebilir.
Yine ateşten önce hastalarda baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Özellikle eklem ağrısı kovid-19 geçiren hastaların çok önemli bir sıkıntısı olabilir. Enfeksiyon geçtikten yani kovid-19 iyileştikten sonra dahi kişilerde kas ve eklem ağrıları devam edebilir. Burada bir de şunun altını çizmek istiyorum; baş ağrısı olan kovid-19 tanısı koyulmuş bireylerde ayrıca bir felç atağı riski olduğunu unutmayalım. Bu hastalarda mutlaka felç riski araştırılmalı ve hatta en doğrusu bu hastaları nöroloji uzmanına yönlendirmeliyiz.
Yani özetle kovid-19 bizi her geçen gün farklı yönleriyle tedirgin etmeye devam ediyor. Sizlere önerim yukarıda saydığım problemleriniz olursa hemen bir doktorla görüşmenizdir.
Hepimize, dünyamıza sağlıklı bir yıl diliyorum…

Herkese hem yüz hem iç güzelliğin olduğu insanlarla dolu bir hayat dilerim…

İlgili Makaleler

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu