GündemEkonomiÖzel Haberler

Köyden Semt Pazarına Gelen Lezzet

Balıkesir semt pazarlarında özellikle köylülerin getirdiği doğal ürünler dikkat çekerken farklı meyve ve sebzelerin olması da Pazarı renklendiriyor.

Çin malları konusunda hassas olan Pazarcılar, Çin Malını pazarımıza sokmayız Örneğin Çin Kestanesi. Marketlerde büyük taneli olarak 34-40 Tl ye satılır ancak Pazarda yerli ve lezzeti yerinde olan kestaneyi daha uygun fiyata bulursunuz diyor. Genellikle Balıkesirlilerin farklı meyveleri merak edip sorduğunu ancak fiyat nedeniyle almadıklarını belirtiyorlar.

Dsc 0119
TEZGAHLARDA ZENGİN ÇEŞİT

Balıkesir’de hemen hemen hergün bir Pazar yeri bulmak mümkün. Her mahalleye has pazarların kurulduğu pazaryerlerinin adı ise gün isimlerini üzerinde taşıyor. Pazartesi Pazarı, Salı Pazarı, Çarşamba Pazarı ,Perşembe, Cuma ,Cumartesi ve Pazar Günleri Pazar kuruluyor. Her biri kendine has mahalle ve pazaryerinde pazarcının taşıdığı ürünleri tezgahlarda Balıkesirlilerin beğenisine sunuyor. Pazarlarda en çok yeşillikler tercih edilerek satışı gerçekleştiriliyor .İhtiyaç olan her türlü sebze ve meyvenin satıldığı pazarlarda eskiye nazaran fiyatlar yüksek. Pazarların bir özelliği olan uygun fiyatlar günümüzde neredeyse geride kaldı. En uygun fiyata satılan ve 50 kuruştan başlayan maydonozlar bugün 2,5-3 TL arasında satılıyor. Son yıllarda artan fiyatlarla birlikte Pazar yerlerinde de pekçok değişim gözlemlenebilmekte. Kimi pazarcılar en çok ne satılıyorsa onu getirmenin derdindeyken kimi pazarcılarda da kendi yetiştirdikleri ürünleri sunmanın ayrı bir mutluluğunu görmek mümkün. Her semt pazarında örneğin bir patates tezgahı pazaryerinde 3 tezgah tan fazla olmuyor. Bir dördüncü patates tezgahı yok. Sabit belirli pazarcıların ürünleri olan bu tip ürünlerde fiyatlarda sabit.

Dsc 0134
SATIŞ GÜZEL ANCAK NAZLI ALIŞ ÇOK

Balıkesirlilerin Pazardan alışverişi tercih eden kesimi özellikle mahalleli kadınlar. Pazarı önce dolaşıp fiyat ve ürün araştırması yapan kadınların daha sonra alışverişe başladıkları görülüyor. Alırken fiyatların yüksek olduğunu belirten çok. Fiyatı beğenmemesine rağmen ürünü alırken nazlı alıyor. Balıkesir’in körfez bölgelerinde yetişen zeytinleri ve zeytinyağını da pazarlarda bulabilmek mümkün. Siyah ve yeşil zeytin çeşitleri ile tezgahları süslüyor.10-25-40 tl arasında değişen çeşit bulabilmek mümkün ancak iri taneli zeytin pazarlarda pek rağbet görmediği için getirilmiyor. Sofralık zeytin en çok tercih edilen çeşit ve uygun fiyatlı.

Dsc 0128 E1578042371116 Dsc 0143 E1578042408507 Dsc 0175 E1578042442221
Kemal Ergül zeytinlerimizi burada satıyoruz. Zeytinleri önce ağaçlarımızdan topluyor suya atıp limon ve tuz ile bekletiyoruz.15-20 gün beklemeye aldıktan sonra zeytinler olmuş oluyor. Zeytin yağlarımız 20 TL zeytinler siyah çeşidi de sarı olanda 10 TL.
Osman Uysal kendi yetiştirdiğim kabakları satıyorum. Kilosu 2TL.
Kestaneler 10-15TL Marketlerde 35 Tl olan kestaneler yerli değil. Bizim kestanelerimiz yerli üretim. Kırsaldan getirilip pazarlarda satılan kestaneler. Tezgahımıza Çin Malı sokmuyoruz.
Ercan Gülmez: Ejder Meyvesi Taylant anavatanı. Faydalı bir meyve. Tanesi 20 TL. Pahalı gibi geliyor insanlara ama sağlığa zararlı sigarayı içeceklerine ejder meyvesi yiyebilirler.
Halil Gevrek: Kar olursa fiyatlarımızda artış olur. Karnıbaharlarımızın fiyatları şuan için 5 TL.

Dsc 0185 E1578042531829 Dsc 0193 E1578042600234

Ejder Meyvesi

Pitaya meyvesi magnezyum, potasyum, kalsiyum ve C vitamini yönünden çok zengindir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ejder meyvesi faydaları arasında kemikleri ve iskelet sistemini güçlendirmesi de yer alır. Çözülebilir lif yönünden çok zengindir ve güçlü bir antioksidandır
Son günlerde gündem olan ve merak uyandıran bir meyve olan ejder meyvesi hakkında bilinmeyenler oldukça merak ediliyor. Asya ve Güney Amerika’da popüler olan ejder meyvesi son zamanlarda ülkemizde de merak ediliyor. Büyük bir ilgi gören ejder meyvesi maliyeti yüksek olmasından dolayı çok sık tüketilmiyor.
Çözülebilir lif yönünden çok zengindir ve güçlü bir antioksidandır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi pitaya faydaları arasındadır.

EJDER MEYVESİ NASIL YENİR?

Kültürümüze henüz yabancı olan pitaya farklı görüntüsü ile ilk başta akla ejder meyvesi nasıl yenir sorusunu getiriyor. Ejder meyvesi çiğ olarak yenebilir. Pitaya’yı yemek için keserek etli yüzeyinin çıkarılması gerekir. Ejder meyvesinin kesilmiş hali çekirdeklerindeki benzerlik nedeniyle kiviye benzetilir. Çıkarılan etli kısım çiğ tüketilebilir. Hafif tatlıdır ve düşük kalorilidir. Tatlı meyvelerle yenmesi tavsiye edilen meyve fındık tadı verir ve çıtırdır. Lipidler yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca ejder meyvesi çiçekleri de yenebilir ve çiçeklerinden çay yapılabilir. Meyvenin kabuğu yenmez. Hatta kesinlikle yenmemelidir.Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu