GündemEkonomiGörüntülü Haberler

‘‘KRİZİN REÇETESİ VATANDAŞIN CEBİNDE ARANMAMALI’’

Balıkesir SMMMO Başkanı Metin Yalçın, 2019 yılı bütçesi, defter tasdik işlemleri ve otomatik BES ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2019 Bütçesinde 65 milyar liralık yatırım, 117 milyar liralık faizin öngörüldüğünü belirten Yalçın, bu durumun endişe yarattığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, 2019 yılı bütçesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, ‘‘2019 yılına girerken son günlerini yaşamakta olduğumuz yılın akıllarda kalan en önemli konusunun ekonomi temelli sorunlar olduğu açıktır. Gelecek yıllarda da bu sorunun etkisinden kolay kolay kurtulamayacağız gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesinde faizin yatırımı ikiye katladığı görülmekte. 2019 yılı bütçesinde 65 milyar liralık yatırım, 117 milyar liralık faiz öngörülüyor. Ekonomide faiz dışı fazlanın olabildikçe yüksek olması beklenir. Fakat bunu sağlamak o kadar da kolay değildir. Bunun yanında devlet yatırımlarını azaltmak, memur maaşlarını yükseltmemek, destekleme fiyatlarını arttırmamakta yapılacak diğer uygulamalar olabilir. Fakat bunların hepsinin ucu vatandaşın cebine dokunan çarelerdir. İşte asıl mesele burada başlamaktadır. Bu ekonomik krizin reçetesi artık vatandaşın cebinde aranmamalıdır.

KONKORDATO’DA YENİ DÜZENLEME

Konkordato ile ilgili yeni gelişmelerden bahseden Başkan Yalçın, ‘‘Konkordato’da bazı yeni düzenlemelere gidildi. Kanunda Konkordato Komiserinin seçimi, nitelikleri ve eğitimi ile ilgili düzenlemelerde yer alıyor. Bu kapsamda üç komiser görevlendirilmesi durumunda komiserlerden biri mahkemenin bulunduğu ilde faaliyet göstermek şartıyla kamu gözetimi muhasebe ve denetimi standartları kurumunca yetkilendirilmiş bağımsız denetçiler arasında seçilecek’’ dedi.

31 ARALIK SON GÜN

Başkan Yalçın, ‘‘Bilindiği üzere 01.01.2019 tarihinden itibaren işletme defteri kayıt ortamında tutulmayacaktır. Defter beyan yöntemi ile GİB internet sitesinde tutulacaktır. Kamuyla ilgili olarak daha önce VUK 486 seri nolu VUK Genel Tebliği ile unsur ve esasları açıklanmıştır. Bu doğrultuda gelir vergisi mükellefi olan işletme defteri tutan mükellefin www.defterbeyan.gov.tr internet adresinden ya da gelir vergisi yönünde bağlı olan vergi dairesinden 31.12.2018 tarihine kadar defter beyan sistemine başvuru yapmaları gerekiyor’’ dedi. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu