EkonomiGündemSiyaset

‘‘KÜÇÜK ESNAF DEVLETİNİN ARKASINDA’’

Balıkesir Esnaf ve Sanaatkarlar Odası (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ kapsamında esnafların devletinin yanında olduğunu söylerken MERHABA’ya yaptığı açıklamada ‘‘Esnafımızın derdiyle dertlenip sevinciyle seviniyoruz’’ dedi.

Topyekün enflasyonla mücadele kapsamında esnafların da üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyleyen Balıkesir Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı Fehmi Erdem, ‘‘Memleketin başında büyük bir bela var. Bunu aşma noktasında devletimizle dirsek temasındayız. Tüm esnafımızla birlikte üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. İyi günde de kötü günde de biz ülkemizin yanındayız. Küçük esnaf devletinin arkasında. Bu belayı da elbirliğiyle atlatacağız’’ ifadelerini kullandı.

85 ODA 43 BİN ÜYE

İl merkezinde ve ilçelerde oda ziyaretlerini sürdürdüklerini söyleyen BESOB Başkanı Fehmi Erdem, ‘‘Biz il genelinde ve ilçelerde odalarımızı ziyaret etmeyi sürdürüyoruz. Marmara’dan Dursunbey’e kadar 85 odamız ve sicile kayıtlı 43 bin üyemiz var. Hepsinin yerelde ve genelde dertleri farklı. Biz her odamızı tek tek ziyaret edip istek ve şikayetlerini soruyoruz. Bu konuda gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Teşkilatımızın dertleriyle dertlenip sevinçlerine ortak oluyoruz. İyi günde de kötü günde de üyelerimizin yanındayız’’ dedi.

MARKET VE ESNAF ARASINDAKİ FARK ‘10 KURUŞ’

Hızla büyüyen süpermarketlerin küçük esnafın işlerini zorlaştırdığını söyleyen BESOB Başkanı Fehmi Erdem, ‘‘Hızla ilerleyen teknoloji ile birlikte Süpermarketler, alışveriş merkezleri de çoğaldı. Bu en çok küçük esnafımızı etkiledi. Ben geçenlerde bir alışveriş Merkezi’ne gittim. Aldığım ürün 61,10 lira tuttu. Kasiyer o 10 kuruşu dahi aldı. Ama vatandaşlarımız küçük esnafımızdan alışveriş yaptığında gerekirse bir ay sonra bile ödeyebiliyor. Alışverişi 4,70 kuruş tuttuğunda esnafımız sadece 4 lirayı alıyor. Böyle örnekler var. Küçük esnafımız her zaman vatandaşı düşünür’’ şeklinde konuştu.

ESNAFLIĞIN İLKELERİ

Ahilik kültürünü hala yaşattıklarını söyleyen BESOB Başkanı Fehmi Erdem, ‘‘Ahilik Kültürümüzü yaşatıyoruz. Her yıl Ahilik Haftası’nda yaptığımız etkinliklerle bu günümüzü kutluyor ve esnafımızı teşvik ediyoruz. Esnafımız da ahilik ilkelerini layıkıyla yerine getiriyorlar. Ahilik kültürünün belli başlı kuralları var. Bunlardan ilki ‘‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’’ ilkesini benimsemek. İkincisi de gelen müşterisine ‘Ben siftahımı yaptım. Komşumdan alın’ diyebilmektir. Esnaf, paylaşımcı olmalıdır. Ekmeğini paylaşmalıdır’’ dedi.

‘‘EĞİTİM SİSTEMİ ÇIRAK YETİŞTİRMELİ’


Eskiden çıraklığa rağbet olmasına rağmen artık çırak bulunamadığını söyleyen BESOB Başkanı Fehmi Erdem, ‘‘Eskiden çıraklar seçilirdi. Küçük yaşlarda iş öğrenen çıraklar ustalarını babalarının yerine koyarlardı. Ustasının adını söylediğinde gururlanırdı çıraklar. Şimdi çırak bulamıyoruz. Gençler masabaşı işlerde çalışmak istiyorlar. Her yerde üniversite mezunları var. Ama iş bulamıyorlar. Hem işsizliği önlemek hem de bazı mesleklerin kaybolmasını önlemek için çırak yetiştirilmesine ihtiyaç var. Bunun için de en büyük görev Milli Eğitim Bakanlığı’na düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselerine önem vermeli. Çırak yetiştiren kurumlardan mezun olan öğrenciler lise mezunu sayılmalı. Böylelikle hem ailelerin içi rahat eder. Hem de yeni çıraklar yetişir’’ ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu