GündemKöşe Yazıları

Küçük Yapraklı Yeşillikler

Küçük Yapraklı Yeşillikler

 

İyi bir kalsiyum, A vitamini, B9 vitamini ve C vitamini kaynağı. Yeşil yapraklı sebzeler söz konusu olduğunda en iyi K vitamini kaynağı sayılabilir. K vitamini, kan pıhtılaşmasında büyük rol sahibidir. Ayrıca, kemik sağlığını iyileştirme yeteneği konusunda daha fazla araştırma yapılmakta.

Mikro yeşillikler, sebze ve bitki tohumlarından elde edilen olgunlaşmamış yeşillikler Bugün ele aldığım yeşillikler konusunda İdil Yazar2ın konuyla ilgili yaptığı değerlendirme ve araştırmayı sizlerle paylaşıyorum. Küçük Yeşillikler 1980’lerden beri, genellikle bir garnitür veya dekorasyon olarak kullanılmış, ancak daha farklı kullanımları da var.

Küçük boyutlarına rağmen, renk, lezzet ve besinlerle dolu. Aslında, bir çalışma mikro yeşilliklerin olgun muadillerine kıyasla, 40 kata kadar daha fazla besin içerdiğini bulmuş. Bu besinlerin bazıları C vitamini, E vitamini ve K vitamini. Mikro yeşillikler, tüm yıl boyunca kendi evinizin rahatlığında yetiştirilebilir ve bu sayede kolayca kullanılabilir hale gelir.

Mikro yeşillikler birçok farklı tohum türünden yetiştirilebilir. En popüler çeşitler aşağıdaki bitki ailelerinin tohumları kullanılarak üretilir:

Brassicaceae ailesi: Karnabahar, brokoli, lahana, su teresi, turp ve roka

Asteraceae ailesi: Marul, hindiba, radika ve güneğik

Apiaceae ailesi: Dereotu, havuç, rezene ve kereviz

Amaryllidaceae ailesi: Sarımsak, soğan ve pırasa

Amaranthaceae ailesi: Amarant, kinoa, pazı, pancar ve ıspanak

Cucurbitaceae ailesi: Kavun, salatalık ve kabak

Pirinç, yulaf, buğday, mısır ve arpa gibi tahılların yanı sıra nohut, fasulye ve mercimek gibi baklagillerden de bazen mikro yeşillikler elde edilir. Mikro yeşillikler, çeşitliliğine bağlı olarak nötr, baharatlı, hafif ekşi ve hatta acıya kadar değişebilen tada sahiptir. Genel olarak, lezzetleri güçlü ve konsantre olarak kabul edilir.

 

Ispanak

 

Ispanak, popüler bir yeşil yapraklı sebzedir ve çorbalar, soslar, tatlılar ve salatalar da dahil olmak üzere çeşitli yemeklere kolayca eklenir. Besin profili olarak, etkileyici şekilde bir kase (30 gram) çiğ ıspanak; günlük K vitamini ihtiyacının % 181’ini, günlük A vitamini ihtiyacının % 56’sını ve günlük manganez ihtiyacının % 13’ünü karşılar. Ayrıca kırmızı kan hücresi üretiminde ve nöral tüp defektlerinin önlenmesinde anahtar rol oynayan folat ile doludur.  Nöral tüp defekti olan spina bifida üzerinde yapılan bir çalışmada, bu durum için en önlenebilir risk faktörlerinden birinin, gebeliğin ilk üç ayında düşük folat alımı olduğu bulunmuştur. Doğum öncesi vitamin almakla birlikte ıspanak yemek, hamilelik sırasında folat alımınızı artırmanın harika bir yoludur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu