Köşe Yazıları

Kudüs ve Yavuz Sultan Selim Han…..

“Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”İsrâ, 1

Yavuz Sultan Selim 1470 yılında Amasya’da doğdu. Babası II. Bayezid, annesi Dulkadiroğulları Beyliğinden Gülbahar Hatun’dur. Yavuz Selim, babası II. Bayezid tarafından 1491-1512 yılları arasında Trabzon Sancakbeyi olarak görevlendirilmiş ve 1512 yılında babası II. Beyazıt devlet yönetimini oğlu Yavuz Selim’e bırakmıştır . Osmanlı Padişahı ve İslam Halifesi, Hâdim’ul-Harameyn’uş-Şerifeyn (Mekke ve Medine’nin Hizmetkârı) olarak anılır.

Sultan Selim, Safevi Devleti sorununu ortadan kaldırmak amacıyla İran seferine çıktı ve Çaldıran’da yapılan savaşta Safevilere galip geldi. İran Seferi, Memlük ve Safevilerin müttefik olmalarına neden oldu. Ayrıca Yavuz’un Safeviler’e karşı sefere çıktığını duyan Memlük Sultanı ordusunu Osmanlı sınırına yığmıştı. 24 Ağustos 1516’da Halep yakınlarındaki Mercidabık ovasında yapılan savaşta Memlük ordusu Osmanlıların top atışlarına yenik düşmüştür.

İlgili Makaleler

Sultan Selim, Halep’ten sonra Şam alındı. Yavuz’un hedefi Mısır’dı. Ancak başta Kudüs olmak üzere Filistin’in önemli şehirleri Memlüklü idarecilerin yönetimindeydi. Mısır yolunu emniyete almak amacıyla Filistin topraklarının fethi için Yavuz, Vezir Sinan Paşa’yı görevlendirdi. Sinan Paşa kısa sürede Safed, Nablus, Aclun, Gazze ve Kudüs’ü fethetti..

Yavuz Sultan Selim kendisi, 31 Aralık 1516 tarihinde Kudüs’e gelmiştir. Yavuz, şehrin tam karşısında otağını kurdurur. Yavuz akşam namazını Mescid-i Aksa’da kılacağını söyler. Bunun üzerine görevliler. Önce Kubbetü’s Sahra’da Rummân Davud as ile Nahl-i Hamza ra ziyaret edilir. Sonra Hacer-i Sahra’yı tavaf eder. Daha sonra Kubbe-i Sahra’nın altına iner ve akşam namazının edası için Mescid-i Aksa’ya geçer. Sultan, akşam ve yatsı namazlarını eda ettikten sonra otağına döner. Sultan, ertesi sabah binlerce koyun ve deve kurban ettirir. Kubbe-i Sahra’yı ziyaret eder ve Mescid-i Aksa’da iki rekât hâcet namazı kılar.

1 Ocak 1517’de, Mısır seferine devam etmek için Kudüs‘ten ayrılır ve ardından Gazze’yi feth eder. Yavuz Sultan Selim ordusuyla Sina Çölü’nü 13 gün içinde (3 Ocak-16 Ocak) geçerek, Ridaniye’de Memlûk Ordusu ile karşılaşır ve 22 Ocak 1517’de Ridaniye Zaferini kazanır. Kahire başta olmak üzere Mısır fethedilir. 4 Şubat 1517’de ise Sultan Selim törenle Kahire’ye girer.

Memlük devletinin düşmesinden sonra Mekke şerifi oğlunu Kahire’ye gönderdi. Mukaddes makamların (Kâbe, Ravza-i Mutahhara’nın anahtarları ve Mukaddes Emanetler Yavuz’a sunuldu. Böylece 6. Temmuz 1517’de Hicaz’da Osmanlı Devletine dâhil oldu.” (Fetihname-i Diyar-ı Arab, 66a-b.)

Bir rivayete göre  29 Ağustos 1517 tarihinde halifelik Osmanlılara geçer ve Kutsal Emanetler de İstanbul’a getirilir. Yavuz Sultan Selim Ayasofya Camii’nde yapılan bir törenle, son Memlük halifesi III. Mütevekkil’den halifeliği devr alır. (Yılmaz Öztunç, Yavuz Sultan Selim, 61-62)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu