Köşe Yazıları

Kulak Çınlaması Tedavi Edilir Mi?

Kulak Çınlaması Tedavi Edilir Mi?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Geçen hafta sizlere kulak çınlamasının nedenlerinden bahsetmiştim. Bu haftada kulak çınlamasının tedavisini anlatacağım. Aslında kulak çınlaması bir hastalık adı değil bir şikayettir. Bu nedenle bu şikayetin tedavi edilebilmesi için ilk olarak bunun neden olduğunu yani hangi hastalığın kulakta çınlamaya neden olduğunu bulmak gerekir ki bunun nedenlerini geçen yazımda sizlere anlatmıştım.

Aslında kulak çınlamasını geçiren tam bir tedavi yoktur. Ancak tedavi bunu azaltacak, kişinin daha konforlu olmasını ve yaşam kalitesini arttıracaktır.

İlk olarak kulak çınlamasının en önemli nedenlerinden olan duyma kaybına bağlı bir durumsa iyi bir duyma aparatı hastaya önerilebilir. Çünkü kişi ne kadar iyi duyarsa o kadar az kulak çınlamasını fark eder. Yapılan çalışmalarda çınlaması olan kişilere verilen duyma cihazı sonrası %60’ ında çınlamanın azaldığı gösterilmiştir. Bir diğer önerim ise ses maskeleme cihazlarıdır. Bunlar kulağa takılarak kişiyi gereksiz seslere karşı korur ve çınlamayı azaltır. Ayrıca bu cihazlar daha rahat uykuya dalmanıza da yardımcı olurlar. Yine kulak kirlerini temizletmekte çınlamanızı bir miktar azaltabilir.

Kulak çınlaması olan kişilerin çoğunda ayrıca stres, gerginlik ve uyku problemleri de yaygındır. Bu nedenle bunları azaltacak bazı destek tedavileri vermek hastayı oldukça rahatlatacaktır.

Yine çene eklemi ve boyuna yönelik verilecek bazı fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler de kulak çınlamasına iyi gelmektedir. Özellikle gevşeme, kasları germe ve doğru duruş egzersizleri çok önemlidir.

Yapılan çalışmalar kulak çınlaması olan kişilerin alkol, kafein ve nikotini azalttığında şikayetlerinin de rahatladığını göstermiştir.

Bir de önemli öneriler arasında çok sesli ortamlardan uzak durmak ve iyi bir uyku kalitesi yakalamak yer alır.

Herkese hayatı net duyduğu ve algıladığı bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu