GündemKöşe Yazıları

Kurtuluş Mücadelesi

Kurtuluş Mücadelesi

Kurtuluş günlerimizin önemini anlamak ve unutturmamak ve daha da önemlisi hala heyecanla anmak için bugünki yazım Kurtuluş üzerine sevgili Merhaba Okurlarım. Hepimiz yaşadığımız şehrimizin kuvayi milliye toprakları olarak önemini bilsede gururla her zaman cümlelerimizde kullanıyormuyuz sizce? Elbette evet der gibi duyuyorum sesinizi …Gelecek kuşaklara bırakılan en güzel miras bu anılar .Ne kadar anlatsak özenle seçilecek cümleler kurmalı her daim…

Kurutluş mücadelelerinde kadının önemide geliyor hemen akla…Soğuk günlerde hırkasını mermiye örtenlerinden tutun bebeğini komşusuna bırakıp cepheye koşanları…

Kuva-yi Milliye, yanmış, yıkılmış, işgal edilmiş, düzenli orduları için tasfiye kararı alınmış bir milletin yeniden doğuş hareketi…

Şehrimizde yakılan Kuva-yi Milliye ateşinin ışığı tüm Anadolu’yu sarmış ve Balıkesir, bu hareketin ilk ve en kuvvetli halkasıdolarak tarihe adını yazdırmıştır.

Kuva-yi Milliye, Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun önderliğinde Türk Milleti’ni ve Türkiye’yi yeniden tarih sahnesine çıkaran harekettir.

Balıkesirli vatanseverler şimdiki Balıkesir Lisesi’nin bulunduğu binadaki “Okuma Yurdu’nda bir araya gelip işgalleri protesto etmişler. 18 Mayıs 1919 günü Mehmet Vehbi Bolak İzmir’in işgali sonrası yaşanan zulümden bahsettikten sonra;”Bu faciaların Balıkesir’in başına gelmesi yakındır. Bu iş yazışma, protesto ile engellenemez. Yapılacak ilhak il fiilen reddetmek için, bir Reddi-i İlhak Heyeti kuralım. Bu cemiyete girmek her Müslümanın borcudur. Bizim atacağımız her kurşun, Şark ve İslam Aleminin ebedi kurtuluşuna, yoksa maazallah ebedi esaretine sebep olacaktır.”demiştir.

Alaca Mescitte ki gizli toplantılar da Milli Mücadelenin temelleri atılmıştır. Bu münasebetle, Alaca Mescitte mücadeleyi başlatan “41 Bayrak Adamı ve Balıkesirliler” 15 Mayıs 1919´da İzmir´in işgali üzerine, o günün Belediye Reisi Keçecizade Mehmet Emin Efendi’nin çağrısını , iliklerinde hissettiler.

-Karesi Mebusu Mehmet Vehbi Bey,Belediye Reisi Keçecizade Mehmet Emin Bey,Yırcalızade Şükrü Efendi,Hasan Basri Çantay Hoca ve diğerleri,Her türlü kararı almaya tam yetkili 41 Bayrak Adam,-Mehmet Vehbi Bolak Bey başta olmak üzere, şehrin ileri gelenleri şimdiki Kuva-yi Milliye Müzesi’nin bulunduğu yerdeki Okuma Yurdu’nda toplanmış, yapılan toplantıda, hiçbir şeyin fayda etmeyeceği anlaşılmış ve Leblebici Raşit Efendi’nin; “Düşmanı geri döndürecek kuvvet, namlunun ucundadır.” sözleri karar olmuştur. İşte, kıvılcım bu cümleyle çakılmış, Kuva-yi Milliye ateşlenmiştir.

18 Mayıs 1919´da Alaca Mescit’te mevlit vesilesiyle toplananlar, dinledikleri mevlitten sonra, ilhakı red ve milli mücadeleye karar vermişlerdir. Ardından sürekli toplanılan Alaca Mescit’te ise silahlı mücadele kararı alınmıştır. Okuma Yurdu, Alaca Mescit Toplantıları ve Balıkesir Kongreleri ile düşmanın bölgedeki işgallere karşı ilk ciddi ve şuurlu hareket Balıkesirli sivil ve aydınlardan gelmiştir. Köylüsü ve kentlisi ile Balıkesirliler hiç bir yerden talimat almaksızın vatan müdafasına koşmuşlardır.Beş kongre yaparak bir araya gelen Balıkesirliler, 14 ay boyunca dört cephede Yunan orduları ile savaşarak, Balıkesir Halkı’nın ve Türk Milleti’nin işgal ve esareti kabul etmeyeceğini Dünya kamuoyuna duyurmuşlardır. Bütün bunlar, ilk kongrenin Balıkesir´de toplandığını, ilk kurşunun Balıkesir Ayvalık´ta, son kurşunun da, Bandırma´da atıldığını göstermektedir. Ege’de kendi imkanları ile düşman işgaline son veren tek şehir Balıkesir’dir.

Milli Mücadelenin en önemli dönemlerinde Balıkesir’de Hasan Basri Çantay tarafından çıkarılan SES Gazetesi Balıkesirliler‘in ve Kuva-yi Milliyeciler‘in yanında yer alan Anadolu insanini gür sesi olmuştur..

M.Akif Ersoy’da Ses’in ilk sayısına gönderdiği yazıda:

Düşman sesi duymak istemezsen

Kardeş sesidir ,uyan bu sesten;

Kalkınca görür ki aksam olmuş

Vaktiyle uyanmayan bu sesten

Dizeleri Balıkesir Halkın’ın ve Türk Milleti’nin işgal ve esareti kabul etmeyeceğini Dünyaya haykırışı olduğu gibi Balıkesirlilerin hiç bir yerden talimat almaksızın vatan müdafasına koşmalarına kıvılcım olmuştur. (Balıkesir  Kültür Müdürlüğü)

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu