GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KURU ÖKSÜRÜK NİYE OLUR?

Kuru öksürük insanı çok sıkıntıya sokan, moralini bozan ve hatta güçsüz düşüren bir şikayettir. Peki neden oluşur bu sıkıntılı durum derseniz işte nedenleri.

Elbette en sık nedeni soğuk algınlığıdır. İnatçı ve çok sinir bozucu bir öksürük tablosu yaratabilir. Özellikle viral nedenlere bağlı soğuk algınlığı sonrası olan öksürükler haftalar sonrası bile başlayabilir.

Diğer önemli bir neden ise astımdır. Kuru öksürük bu hastalarda çok sık görülen bir durumdur. Yine toplumda çok yaygın görülen bir problem olan reflü de yarattığı boğaz irritasyonu ile öksürüğe neden olan bir başka problemdir.

Herkse tarafından bilenen bir diğer neden ise sigara içmektir. Sigara içenlerde özellikle uzun süredir ve yoğun içicilerde ciddi öksürük atakları görülmektedir. Devamlı sinüs dolgunluğu olan veya sinüziti bulunan hastalarda sinüsten akan maddelerin yarattığı irritasyon nedeniyle öksürük sık şikayetler arasındadır.

Eğer uyku apne sendromu yani gece uyku sırasında nefes darlığınız oluyorsa bu da öksürüğe neden olabilir.

Öksürükten bahsedipte akciğer hastalıklarını söylememek olmaz. Akciğer kanseri gibi bazı önemli akciğer hastalıkları kendini öksürükle gösterebilir. Akciğer dışında kalp yetmezliği de ilk olarak kuru öksürükle başlayabilir.
Şu an bulunduğumuz kış mevsimi özellikle hava kirliliğin daha belirginleştiği bir dönem olup bu durumda ciddi öksürük ataklarına neden olabilir. Kuru hava solumak, ısı değişikliklerine maruz kalmak, aşırı yüksek sesle uzun süreli konuşma gibi durumlarda öksürük şikayetlerine yol açarak kişiyi rahatsız edebilir.

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN
www.drnilaysahin.com
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu