GündemKöşe Yazıları

Kuşaklar Ve Değişen Beslenme Alışkanlığı

Kuşaklar Ve Değişen Beslenme Alışkanlığı

 

Dünya genelinde kayıp, sessiz, X, Y ve Z olarak isimlendirilen kuşaklar, özellikle sosyal yaşama, iş yaşamına, inançlara ve teknolojiye karşı farklı bakış açısına, düşünceye ve davranışa sahipler. Kuşaklar arası fark denilen bu durumun ortaya çıkmasında ise, her bir kuşağın kendi döneminde yarattığı global etkinin ve bu global etki çerçevesinde edinilen deneyimlerin bir sonraki kuşağa aktarılması oldukça önemli bir faktör. Beslenme alışkanlıkları ve buna bağlı olarak gıda sektöründeki değişim bunun iyi bir örneği.

Aslında gıdayı uzun zaman koruyabilmek için tüketime hazır hale getirme yöntemleri bir hayli geçmişe dayanıyor ancak sanayileşme ile birlikte sektör haline gelen hazır yemek anlayışı, bilimsel, teknolojik, sosyal ve politik dönüşüm-gelişimin hızlı yaşandığı döneme denk gelen X kuşağı kadınlarının iş yaşamına yüksek oranda katılımı ile yaygın hale geldi. Böylece aile ve ev yaşamını kolaylaştıran yarı pişmiş ya da tüketime hazır olarak paketlenmiş ürünlerin tercihi arttı. Ardından seksenli yılların sonlarına doğru ülkemizde fastfood tarzı ayaküstü tüketilen gıdalar da eklendi bu değişime. Bu durum elbette bizden sonra gelen kariyer odaklı yaşamları ile Y kuşağında da etkili olunca, hazır tüketime yönelik ürünlerin çeşitlenmesi kaçınılmaz oldu. Hatta şimdilerde gözlerini teknolojiye açan Z kuşağının online siparişleri ile bambaşka bir hal alan beslenme şekli, sektörün de bu yönde hızla gelişmesine neden oldu. Onların ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve onlara daha kolay ulaşabilmek için rekabet halinde olan sektör, hazır yemek siparişi seçeneklerini her geçen gün cazip hale getirmeye başladı. Kırk yıl önce belki de hayal bile edemeyeceğim bu gelişmeler karşısında, hızla gelişen teknolojinin ve azalan tarımsal üretimin, bu sektörü nasıl etkileyeceğini gerçekten merak ediyorum.

Günümüzde tüm kuşaklar, sürekli değişim içinde olan bu hazır tüketim kültürüne uyum sağlamış gibi görünüyor. Mesela bizi bu konuda sürekli eleştiren annem, son gelişmeler karşısında değişen bakış açısı ile zaman zaman torunlarının beslenme tercihlerine katılır oldu. Gelişme çağında iken kızımın beslenme alışkanlığına müdahale eden ben, şimdi onun tercihlerini daha çok beğenir oldum. Sanırım bu değişimde, uğraşışız, hızlı ve kolay erişimin, lezzet artıran maddelerin ve çeşitlilik gibi faktörlerin dayanılmaz cazibesi etkili oldu. Sonuç olarak bizdeki kuşaklar arası değişimin son durumu böyle ya sizlerde?

 

Demet TOK

Köşe Yazarı

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu