Gündem

“Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir’imizin Bu Şanlı Günü Kutlu Olsun”

“Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir’imizin Bu Şanlı Günü Kutlu Olsun”

 

Balıkesir Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Turan Güneş Kuvayi Milliye gününü kutladı.MERHABA’ya yaptığı açıklama ile Kuvayi Milliye tarihine değindi.

 

“Şerefli Gün”

ADD Başkanı Turan Güneş,“Yunan askerlerinin İngilizlerin desteğinde 15 Mayıs’ta İzimir’i ve yöresini işgale başlaması ile birlikte ilk tepki yurtsever Balıkesir Aydınlarından gelmiştir. Kuvayi Milliye ateşi 16 Mayıs günü Okuma Yurdunda yakılmış ,işgal protesto edilmiştir. Bu nedenle 16 Mayıs Balıkesir için şerefli bir gündür.”dedi.

“Kuvay-i Milliye Teşkilatlanması”

“Mayıs’ı takip eden günlerde Vatan’ın kurtuluşu için harekete geçilmesi, teşkilatlanmaların yapılması; bu Kuvayı Milliye ateşi ile başlamıştır. Müteakip günlerde Ayvalığa çıkarma yapmak isteyen Yunan kuvvetlerine karşı ilk kurşun 28 Mayıs’ta atılmıştır. Balıkesir deki Kuvayi Milliye teşkilatlanması sayesinde Ayvalık,Burhaniye ,Soma,Bergama cephelerinde sivil direnişler örgütlenmiş, Yunan kuvvetlerinin Balıkesir’e gelişi önlenmeye çalışılmış ve geciktirilmiştir. Balıkesir ve Alaşehir kongreleri ile işgalci düşmana karşı direnme noktaları oluşturulmaya çalışılmıştır. İngiliz-Yunan işbirlikçisi ve Osmanlı Sarayının teşkilatlandırdığı gerici Anzavur ayaklanması Balıkesir Kuvayı Milliyecilerince bastırılmıştır.”

“Vatan Toprağımızın Zenginliği”

“Kurtuluş savaşımızın başlangıç safhasındaki sivil halk ve aydınların işgale karşı direnişinin, özgürlüğünden ve bağımsızlığından vazgeçmeyeceğinin en önemli belirtisinin yaşandığı bu gün Balıkesir halkına kutlu olsun. Ne mutlu ki Balıkesir halkına böyle zor bir günde böyle şerefli bir davranışla vatan savunması için ön safa çıkmıştır. Balıkesirliler bu onurlu duruşlarından dolayı ne kadar övünse azdır. İstiklal madalyalı şehir olma isteğinde ne kadar ısrarlı olsalar haklıdır. Düşman çizmesi altında tüm kutsiyetimizin bir daha çiğnenmemesi, vatan topraklarındaki zenginliklerimizin işgalcilerin eline geçmemesi, o kara günlerin bir daha geri gelmemsi için o günleri unutmamalı ve bu gün ne yapmamız gerektiğinde hiç tereddüt etmemeliyiz. “

“Şehitlerimizi Minnetle Yad Ediyoruz”

ADD Başkanı Güneş tarafından yapılan açıklamada ayrıca, “O kara günlerdeki şerefli duruşumuzu anarken bu gün izlememiz gereken yolun Vatanın kurtuluşunu ve selametini sağlayanların yolu olduğunu bir an için bile unutmayalım. Halkını medeni toplumlar içindeki en yüksek yere yerleştiren Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının izlediği medeniyet yolundan ayrılmamamız gerektiğini unutmayalım.Bize bu günleri bağışlayan tüm Kuvayı Milliye şehitlerini rahmet ve minnetle anıyoruz. Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti,Yaşasın Atatürk İlke Ve Devrimleri”ifadeleri yer aldı.Haber. Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu