GündemTürkiye Gündemi

KUVA-Yİ MİLLİYE’NİN ATEŞİ

“Milli Mücadelenin 100. Yılında ecdadımız tarafından Kuva yi Milliye ateşinin yakıldığı Alaca Mescit önünden bugün Balıkesir Lisesi Keşşaflarımızı Ankara ‘ ya uğurluyoruz”

Balıkesir’in çeşitli ilçelerinde bugün şehitler kabri başında dualar edilip anılırken şehitler için özel mevlit okutuluyor. Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanlarının her zaman taptaze olan bir ruhla anıldığını ve hatırlandığını ifade eden Başkan Dinçer Orkan Kuvay-i Milliye ruhunun önemine vurgu yaptı.

Minnetle anıyoruz

Orkan,“Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun. Balıkesir’in milli mücadele dönemindeki önemini hepimiz biliyoruz. Balıkesir’in milli mücadele döneminde ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyen Atatürk’ün çağrısına uyup vatan savunmasına koştuğunu hatırladığımız bugün hepimiz için anlam taşıyor. Balıkesir Lisesindeki kahraman şehitleri, gençlerimizi özlemle birkez daha yad ediyoruz. 16 Mayıs Kuva-yi Milliye Günü’nü kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele kahramanları olmak üzere vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi ise minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Milli Mücadele Ateşi

Orkan “Vatanını seven Balıkesirliler, Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmelerinin ardından Okuma Yurdu’nda toplanmıştı. Alacamescit toplantısıyla da silahlı mücadele kararı alarak daha sonraki günlerde 5 kongre yapan Balıkesirliler, 14 ay boyunca 4 cephede Yunan ordularıyla savaşmıştı. Kuvay-i Milliye ruhunun alevlenmesi ile Balıkesir ve ilçelerimiz örnek bir mücadele vermişler ve tarihe altın harflerle kazınmış bir mücadelenin örneğini yazdırmışlardır. O dönem Milli Mücadele’nin ilk kurşunu Ayvalık’ta, son kurşunu da Bandırma’da atılmış. Balıkesir’de yakılan Kuvayı Milliye meşalesinin ışığı tüm yurdu sarmış ve Kuvayı Milliye bilinci bugünde dün gibi hafızalarımızda” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu