GündemKöşe Yazıları

Kuzey Kutup Dairesi Çok Daha Fazla Isınıyor

Kuzey Kutup Dairesi Çok Daha Fazla Isınıyor

 

Birbiri ardına yapılan araştırmalar, hızla ısınan Kuzey Kutup Bölgesi hakkında aynı sonuca varıyor. Kutup Bölgesi, geçmişteki araştırmaların tahminlerinden çok daha hızlı ısınıyor.

Dünya, şu an sanayi devriminin başlangıcında olduğundan yaklaşık 1,1 derece daha sıcak. Bu ısınma, bazı bölgelerde diğerlerine göre çok daha fazla yaşanıyor. Bunlardan biri de Kuzey Kutup Dairesi.

Son rakamlar, gezegenin en kuzey bölgesinin son 43 yılda dünyanın tamamından dört kat daha hızlı ısındığını gösteriyor. Bu, Kuzey Kutbu’nun 1980’deki ortalamadan 3 derece daha sıcak olduğu anlamına geliyor.

Bilim insanları yıllardır Kuzey Kutbu’nun gezegenin geri kalanından daha hızlı ısındığını biliyorlardı, bu fenomen “Arktik amplifikasyonu” olarak adlandırılıyor. Ancak yakın zamana kadar, hem bilimsel makalelerin hem de haberlerin çoğu bu bölgedeki sıcaklıkların küresel ortalama oranın yaklaşık iki ila üç katı oranında arttığını bildiriyordu.

Son yıllarda Kuzey Kutbu’nda kaydedilen ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar görüldü ve deneyimli gözlemciler durumu “çılgın”, “tuhaf” ve “sadece şok edici” olarak nitelendirdi. Bazı iklim bilimcileri, benzeri görülmemiş olayların daha hızlı ve daha ani bir iklim çöküşüne işaret edebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

İklim krizinin Kuzey Kutbu’nda ısınmayı küresel ortalamanın üç katı hızlandırdığı zaten biliniyordu, ancak yeni araştırma, durumun bazı yerlerde tahmin edilenden daha da aşırı boyutta olduğunu gösteriyor.

Okyanuslardaki buz, güneş ışığını yansıtmada iyidir ancak bu buz kütlelerini hızla kaybediyoruz. Bu, alt katmanlardaki daha koyu renk okyanus suyunun daha fazla enerji emmesine neden oluyor. Buzulları kaybetmek aynı zamanda daha sıcak deniz sularının Kuzey Kutbu havasını ısıtma kabiliyetini artık kısıtlayamadığı anlamına da geliyor. Ne kadar çok buz erirse ısı birikimi o kadar çok olur ve bu durum bir geri besleme döngüsü oluşturur.

Kuzey Kutbu, deniz buzunun yanı sıra ısınmaya karşı son derece hassas olan farklı iklim bileşenleri de içerir.

Bu unsurlardan biri, dünya yüzeyinin (artık öyle olmasa da) kalıcı olarak donmuş bir tabakası olan permafrosttur. Kuzey Kutbu boyunca sıcaklıklar yükseldikçe, her yaz çözülen en üst toprak katmanı derinleşir. Böylece aktif katmandaki biyolojik aktivite artar ve bu da giderek daha fazla karbonun atmosfere salınmasına neden olur.

Sıcaklık artışına karşı savunmasız ikinci bir Kutup bileşeni, Grönland buz tabakasıdır. Kuzey yarım küredeki en büyük buz kütlesi olan bu tabaka tamamen eridiğinde küresel deniz seviyelerini 7,4 metre yükseltmeye yetecek kadar buz içerir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu