Köşe Yazıları

LEZZETLİ DOMATESLER

LEZZETLİ DOMATESLER

104 yıl önce 23 Nisan 1920 tarihinde; Türk milletinin iradesini temsi eden Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak Türk milletinin egemenliğini dünyaya tanıttı. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

Merhaba değerli okurlar. Yeni bir tarımsal üretim sezonunun başındayken bu hafta dedim ki Domatesten konuşalım. Malum tohum ekilecek, fide dikilecek, domateslere bütün sezon boyunca gübreleme ve ilaçlama uygulamaları yapacaksınız. Yani önce para harcayacak, satıp para kazanmak istediğinizi ortaya çıkaracaksınız sonra para kazanacaksınız. Her zaman söylediğim gibi doğru zamanda, doğru malzemeye para harcayın. Üretim maliyetiniz yükselmesin. Sorun, araştırın, doğru kişileri bulun, doğru para harcayın.

Domateste lezzet konusuna gelelim! Artık anneannelerimizin bahçesinden koparıp yediğimiz Domates gibi değil deriz ya hep! Ne tadı tat ne kokusu koku! Tabiki Domates tohumlarının genetik yapıları değişik, bitkinin hormonal yapısı değişik ama şunu da unutmamalıyız: Domatesin kızarması için güneş ışığı ne kadar önemliyse, sizin uyguladığınız ilaç-gübre harici uygulamalar da -ki bunlara kültürel uygulamalar diyoruz- çok önemlidir. Hastalık ve zararlılara karşı almanız gereken önlemlerde bitkiyi strese sokucu uygulamalardan kaçınmanız gerek. Yani örneğin gereksiz ilaç kullanmamanız, doğru ilaç kullanmanız, ilaçlamalarda ve gübrelemelerinizde kullanacağınız suyun pH değerine dikkat etmeniz, budama ve diğer bakımlarını ihmal etmeyerek zamanında yapmanız vb. gerek.

Domates deyince hem tat hem asitlikten kaynaklı ekşilik hem aroma akla gelir. Şimdi diyeceksiniz nerdeee, şimdiki domatesler … diye başlarsınız. Evet tohumun genetiği bahsettiğim gibi önemli ama sizin bakımınız da önemli. Hadi biraz teknik konuya dalalım. Biliyorum teknik konular çiftçiyi sıkar ama lazım hem bizim hem de sizin için. Zaten bizim mesleğimiz teknik bilgiyi pratikte sizlerin anlayıp yapabilmesini sağlamak. Meyve lezzeti için meyvede şeker birikiminin yanında meyve asidinin de birikmesini gerektirir. Yani Organik madde gübresi, Azot gübresi ve Amino asit gübresi yönetimini iyi yapmak lazım. Domates meyvesinde olgunlaşma aşamaları bitkinin kendi içerisinde yaptığı hormonlar tarafından yönetilir, bu da bitki içerisinde yeteri kadar hormon yapılabilmesi için sizin yaprak gübresi dediğiniz Bor, Bakır, Çinko, Magnezyum, Molibden, Demir, Kükürt gibi element gübrelerini uygun zamanda ve yeteri kadar vermeniz anlamına gelir.

Domateste yeşil olum dönemindeki meyvelerin 30 derecelerdeki hava sıcaklığına maruz kalması hem düzensiz kızarmalara hem de kızaran meyvelerde sarı-yeşilimsi renk oluşmasına neden olur. Domates meyvelerinin rengini tam alamamasında etken gündüzleri gerçekleşen yüksek sıcaklık geceleri gerçekleşen düşük sıcaklıktan kaynaklanan dengesizliktir. Meyve kızarma zamanında bitkide yeteri kadar yaprak bırakılmalı ve yaprakların meyve üzerindeki kapatma ve gölgeleme etkisinden yararlanmalısınız. Gece gündüz sıcaklı farkı bölgeniz için her zaman gerçekleşen iklimsel büyük bir sorundur. Fakat bu farktan dolayı bitkilerin girdiği stresi dengeleyici ve bu farkın bitkilerde yaratacağı olumsuz durumları engelleyici malzemeler kullanın.

Sürekli tekrarlıyorum çünkü bu bilincin yerleşmesi gerek. “Gübre atmış olmak için gübre atmayın, gübre kullanım verimliliğine önem ve değer verin”, “çokla çok olmaz” Çiftçi ekonomisi üretim miktarı ve üretim kalitesini belirler. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

BİTKİSEL TARIMDA ERKEN DÖNEM ÖNLEMLERİ VE UYGULAMALARI

Mustafa Birol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu