GündemEkonomiÖzel Haberler

LEZZETLİ KOKOREÇ’İN SIRRI

“Kokoreçci Dayı” lakabıyla anılan Mithat Arslan, çok küçük yaşlardan itibaren başladığı mesleğini severek ifa ettiğini söyledi. Lezzetli Kokoreç’in sırrını MERHABA okurlarıyla paylaşan Arslan, Kokoreç’in hijyenik bir şekilde temizlenmesine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

39 Yıldır Kokoreçcilik yaptığını söyleyen Mithat Arslan, kokoreç yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Kokoreç’in hijyenik bir şekilde temizlenmesinin önemine değinen Arslan, iyi Kokoreç’in sırrını verdi. “Kokoreçci Dayı” lakabıyla anılan Mithat Arslan “Ben beş yıldır Ayvalık Cunda Adası’ndayım. 39 Yıldır mesleğimi severek yapıyorum. Başka bir meslekte çalışmak istemezdim. Ben bu işe başladığımda ailede bu mesleği yapan kimse yoktu. Ben mesleğe başladıktan sonra ailede 3 kişi daha oldu. Kardeşlerim de devam etti. Çocuklarımı ve hanımı da sayarsak 8 kişi kokoreççilik yapıyoruz. Şu anda da Balıkesir Bahçelievler’de hizmet veriyorum” ifadelerini kullandı.

“İLKOKUL 3. SINIFA GİDERKEN MESLEĞE BAŞLADIM”

Mesleğe başlama hikayesini anlatan Kokoreçci Mithat Arslan, “Bir gün mezbahanın önünden geçiyordum. Birisi beni çağırdı. “Burada çalışır mısın?” dedi. Ben o zamanlar ilkokul 3. Sınıfa gidiyordum. “Çalışırım” dedim. Okulu bıraktım mezbahaya başladım. O gün bugündür kokoreç yapıyorum” ifadelerini kullandı.

KOKOREÇ Mİ UYKULUK MU?

Balıkesirlilerin kokoreç’i de Uykuluk’u da çok sevdiğini söyleyen Kokoreçci Mithat Arslan, ““Kokoreç de Uykuluk da çok fazla tercih ediliyor ama bence uykuluk. Hayvanın beyaz eti, her kuzuda 40 gram ile 120 gram arasında çıkar. Bu da muhteşem bir lezzet. Oldukça da değerli” dedi.

“KOKOREÇ YERLİ ÜRÜNDEN YAPILMALI”

Kokoreç’in lezzetinin yerli üründen geldiğini belirten Arslan, “Kokoreç yapılırken öncelikle hijyene dikkat edilmeli. Ayrıca kokoreç yapılırken mutlaka yerli ürün kullanılmalı. İthal ürün kullanılmamalı. Çünkü yerli ürünün lezzeti bambaşka oluyor. Ayrıca kokoreç yapılırken hijyen kurallarına uymak çok önemli. Hijyenik ve temiz kokoreç’in lezzeti de bambaşka oluyor. Bu mamül mezbahada pisliğin içinden geliyor. Buna çok dikkat etmek lazım. Özenle yıkayıp, iyice temizlemek lazım. Ancak o zaman lezzetli bir ürün ortaya çıkar. Eğer kokoreç iyi temizlenmezse sağlıksız olur ve pek çok hastalığa davetiye çıkarır” dedi.

“BU SEZONUN PEK TADI YOK”

Kış mevsimine girerken satışların pek istenileni vermediğini söyleyen Kokoreçci Arslan, “Kış aylarında kokoreç daha fazla tercih ediliyor. Ama bu sezonun pek tadı yok. Cunda’da iken sezon fevkaledeydi. Fakat yeni dükkan açtığımız için işlerde düzensizlik var. Ekonomik durumlar da bizi oldukça etkiliyor” şeklinde konuştu.

“UYKULUK MANGALDA PİŞİRİLMELİ”

Uykuluk’un mangalda pişirildiğinde daha lezzetli olacağını söyleyen Kokoreçci Arslan, “Uykuluk yapımına da çok özen göstermek lazım. Uykuluk iyi kaynatmak ile güzel olur. Önce uykuluk ılık suda hafif bir şekilde kaynatılmalı. Ondan sonra mangalda göz hizasında pişirmek lazım. Tavada yapılırsa pek lezzetli olmaz ama yapılır. Yine de mangalın lezzetini tava vermez. Mesela kokoreç bu hale gelene kadar yaklaşık 10 aşamadan geçiyor” ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu