GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Linyit Üretimi 6 Milyon 413 Bin 20 Ton Olarak Gerçekleşti

Linyit Üretimi 6 Milyon 413 Bin 20 Ton Olarak Gerçekleşti

 

Enerji sektöründe yaşanan gelişmeler kömüre olan ilginin artmasına neden oldu. Özellikle doğal gaz ve petrol türevlerinde yaşanan global artış, Kömürü tekrar ön plana çıkardı. Türkiye’de de Taş kömürü üretiminde bir önceki yıla göre artış gerçekleşti.

TUİK’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de linyit üretimi Mayıs ayında, bir önceki aya göre %3,0 azaldı. Ancak, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %7,6 artış gerçekleşti.

 

Türkiye’de Taşkömürü üretimi Mayıs ayında 118 bin 426 ton olarak gerçekleşti. Satışı yapılan Taşkömürü üretimi ise, Mayıs ayında bir önceki aya göre %7,3 azaldı. Ancak, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %47,0 artış gerçekleşti. Söz konusu artış, satışı yapılan kok kömürü üretim verilerine de yansıdı. TUİK tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında 401 bin 940 ton olarak gerçekleşti. Bu üretimde hem bir önceki aya göre %2,8, hem de bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5 artış gerçekleşti.

Taşkömürü ithalatı Mayıs ayında 1 milyon 701 bin 265 ton olarak gerçekleşti

Üretim artışı taşkömürü ithalatını da etkiledi. TUİK’ten paylaşılan verilerde, Taşkömürü ithalatında Mayıs ayında bir önceki aya göre %9,8 azalma var. Yine, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %21,8 azaldığı verilere yansıdı. Ancak, Taşkömürü koku ithalatında artış söz konusu. Kok kömürde, Mayıs ayında bir önceki aya göre %34,1 bir önceki yılın aynı ayına göre ise %15,2 arttı. Üretimin teslimatları karşılama oranı(2) Mayıs ayında %99,4 ile en yüksek linyitte gerçekleşti.

Taşkömürü ve linyit teslimatı en fazla termik santrallere 

Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; Mayıs ayında taşkömürü teslimatının %51,6’sı termik santrallere gerçekleşti. %22,3’ü kok tesislerine, %12,5’i demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının %82,4’ü termik santrallere ve %12,7’si demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kokunda ise en fazla teslimat %96,4 ile demir-çelik sanayine yapıldı.

Haber: Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu