GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Lityum Tesisi Açılışında Balıkesir Boru Gündemdeydi

Lityum Tesisi Açılışında Balıkesir Boru Gündemdeydi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Balıkesir’in Bigadiç İlçesi’ndeki bor yatağında belli oranlarda lityum içerdiğini ancak geleneksel üretim metodu ekonomik olmadığı için bugüne kadar bor atıklarındaki lityumun değerlendirilemediğini belirtti.

“DURUM TERSİNE ÇEVİRİLECEK ”

Önceki günlerde Eskişehir’de ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi açıldı. Açılış törenine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı bağlantı ile katıldı. Yapılan açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Balıkesir’in Bigadiç İlçesi’ndeki bor yatağında belli oranlarda lityum içerdiğini ancak geleneksel üretim metodu ekonomik olmadığı için bugüne kadar bor atıklarındaki lityumun değerlendirilemediğini bildirdi. Eti Maden’deki çalışanların bu durumu tersine çevirmek için tam 3 yıldır yoğun bir Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

“İLERİ TEKNOLOJİLERDE YERLİLİK ORANI ARTMASINA KATKI”

“Türkiye, bugün artık kendine has bir yöntemle atıklardaki bor ve lityumu ayrıştırarak, lityum karbonat ve satılabilir bor ürünlerini kendi teknolojisi ve kendi insan kaynağıyla üreten bir ülke oldu. Eskişehir Kırka’da hayata geçen pilot tesisimiz ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız. Böylece yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının da önüne geçmiş olacağız. Başta yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerde yerli lityumun kullanılmasıyla, ileri teknolojilerde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu