Prof. Dr. Fatih SATIL

Macunu İçinde Doğal Bir Diş Fırçası: MİSVAK

Hepimiz dişlerimizin sağlıklı olmasını isteriz fakat diş macunlarının kimyasal içerikleri ve zararları hakkında yazılanlar da moralimizi bozar. Peki, size macunu içinde doğal bir diş fırçası var desem!
Bu öyle bir fırça ki, tamamen doğal bir ağaç dalından yapılmış. Ayrıca diş macunuyla kullanılmıyor, çünkü ağacın içinde macundan daha sağlıklı ve etkili doğal bir öz var. Bu aynı zamanda çevre dostu bir diş fırçası: Ne plastikten yapılmış, ne kimyasal katkı maddeleri içeriyor, ne de alüminyum macun tüpleri var. Aynı zamanda ekonomik yani bütün diş fırçalarından daha ucuz. En önemlisi de çok sağlıklı. Bu mucizevî diş fırçasının adı: MİSVAK.
Bilimsel adı Salvadora persica olan ve halk arasında “Erak (Arak) ağacı” olarak bilinen ağacın kalem biçiminde kesilip yontulan dalları misvak adıyla insanlar tarafından diş temizlemek amacıyla kullanılır. Doğu Afrika’dan Hindistan’a kadar uzanan bölgelerde yetişen bu step bitkisi; kokusu güzel, meyvesi yenebilen bir bitkidir.
İçeriğinde Neler Var? Uzmanlar, taze ve yaş olan misvakların 20’nin üzerinde faydalı kimyasal bileşik içerdiğini söylüyor. Misvakta diş sağlığında önemli rolleri olan; β-sitosterol, m-anisic acid, thiocyanate (SCN), organik bileşikler, glikozitler, flavonoidler, yüksek oranda salvadorin ve trimethylamin gibi alkaloidler, sodyum chlorid ve potasyum chlorid, fluorid, silica, sülfür ve C vitamini ile birlikte az miktarda tanen, saponinler, steroller ve silica gibi çeşitli mineraller bulunur. Ege üniversitesinde yapılan bir araştırmada liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu anlaşılmıştır. Bu kristaller sayesinde dişlerde mekanik temizliğe katkı sağlar.
Misvakın Faydaları: Misvak ağacı üzerinde yapılan araştırmalarda; misvakın dişleri güçlendiren ve çürümeyi önleyici, lekelere karşı etkili, antiseptik özellikli, diş etlerini sıkılaştıran, ağız içi asit salgısını dengeleyen, kanamayı durdurucu ve beyazlatıcı özelliğe sahip olduğu belirtiliyor.
Misvakta, piyasadaki diş parlatıcılarının içinde de bulunan ‘silica’ vardır ki bu madde dişlerde taş oluşumunu önler.
Misvak diş eti iltihabında da oldukça tesirlidir. Misvakın mikrop öldürme ve iltihap önleyici özelliği kök ve dallarındaki ‘beta sitosterol’, maddelerine bağlı olduğu düşünülmektedir. Aynı şekilde misvaktaki ‘thiocyanate (SCN) maddesi diş çürümesine yol açan bakterileri ortadan kaldırır.
Sevgili Peygamberimiz (SAV) Misvak Kullanımını Tavsiye Etmişlerdir: Bundan yaklaşık 1400 yıl önce âlemlere rahmet olarak gönderilen Kâinatın Efendisi Peygamberimiz (s.a.v.), beden ve bu arada ağız ve diş sağlığına da dikkat çekerek: “Misvak kullanınız. Çünkü o ağzı temizler ve Allah’ın (c.c.) rızasına vesile olur” buyurmuşlardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu