GündemSiyaset

‘‘MADENLER İÇİN ACİL ÖNLEM ALINMALI’’

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Balıkesir’de faaliyet gösteren maden ocakları ve maden arama çalışmalarının çevre ve insan sağlığına yönelik zararlarının araştırılması için bir komisyon kurulmasını talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği araştırma önergesinde 2004 yılında değişen Maden Yasası’nın doğanın talan edilmesinin önünü açtığının altını çizen Aytekin, “madenler konusunda çok acil önlem alınması gerekiyor” dedi.

Ensar Aytekin’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:“Değişen Maden Yasası doğa talanının önünü açmıştır. Bugün Türkiye’de yaşanan acı deneyimlere rağmen madenler her geçen gün yeni bir acıya davetiye çıkartmaktadır. Denetimden uzak, işçi güvenliği savsaklanan, adeta köstebek yuvaları gibi artan madenler, geri dönülemez tahribatlara yol açmaktadır. Yalnızca Balıkesir coğrafyasını göz önüne aldığımızda yapılan maden arama faaliyetleri, doğayı kuraklaştırmakta, yeşil alanları tek tek kıraçlaştırmaktadır. İstanbul’dan Körfez Havaalanına gelirken, Kazdağları’nda maden aramak için yaratılan kel tepeleri görmek mümkündür. Üstelik madenlerde yaşanan sorunlar bununla da bitmemektedir. Düzenleme gereği asgari ücretin fazlasını alması gereken madenciler, maaşlarını düzenlemede belirtilen miktarda da alamamaktadır. Ocak ve havzalarında iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığına dair ciddi olaylar görülmektedir. Soma’da yaşanan tarihin en büyük maden faciası sonrası ocak denetimleri yine yetersiz bırakılmıştır. Balıkesir Dursunbey’de kısa süre önce bir kadın maden işçisi aracın geri gelmesi sonucu altında kalarak can vermiştir. Siyasilerin en önemli görevlerinden biri hiç kuşkusuz halkın, doğanın, tüm canlıların can güvenliğini almaktır. Bu amaçla söz konusu faaliyetlerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurularak çevre ve halk sağlığı adına önlemler alınması Meclis’in asli gündemlerinden biri olmalıdır”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu