GündemEğitim

Makine Mühendisleri Odasından Okul Servisleri Uyarısı

Makine Mühendisleri Odasından Okul Servisleri Uyarısı

 

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Balıkesir il Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Oral,  Makina Mühendisleri Odası Genel Merkeziyle eş zamanlı bir basın açıklaması yaptı.Makine Mühendisleri İl Başkanı Mehmet Oral, okul servisleri konusunda uyarılarda bulundu.

 

“ÖĞRENCİLERİN UZUN MESAFE TAŞIMA İHTİYACI ARTMIŞTIR”

“Bizce eğitim-öğretim kamusal bir görevdir ve bu çerçevede temel eğitim ve öncesi ücretsiz olmalı, kamu eliyle düzenlenmeli ve denetlenmelidir. Bu, sosyal devlet anlayışının temel unsurlarındandır.Şu an için en önemli konulardan biri de öğrencinin çocuğun eğitim alanına erişimiulaşımıdır. Ülkemizde uygulanan yanlış eğitim politikasının (öğrencileri İmam Hatiplere zorunlu kılma maksadıyla adrese dayalı kayıt olunan mahallesemt okullarının İmam Hatip ve Anadolu Liselerine dönüştürülmesi, okullar arasında eğitim seviyelerinde farkın artması vb.) sonucu olarak öğrencilerin uzun mesafelere taşınması ihtiyacı daha da artmıştır.”

CAN GÜVENLİĞİ YERİNE TİCARİ YAKLAŞIM UYGULANDI

“Türkiye genelinde yüz binlerce okul servis aracı 12 Eylül’de yeniden yollara çıkacaktır. Ancak okul servisleriyle ilgili en önemli gündem olan güvenlik, mevzuat ve denetim eksikleri bulunmaktadır ve bunlar mutlaka kamusal denetim yaklaşımıyla giderilmelidir.ülkemizde sadece okul servis araçları nezdinde her yıl meydana gelen trafik kazaları ve ihmallerle birçok çocuğumuz hayatını kaybetmekte, yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Okul servislerinde yaşanan kaza ve ihmallerin önüne geçmek ve en aza indirmek üzere yasal zorunluluk olarak getirilen ve yukarıda belirttiğimiz önlemlerin çocuklarımızın can güvenliği göz ardı edilerek ticari bir yaklaşım ile ertelenmesi yanlıştır ve bir an önce bu yanlışlar düzeltilmelidir. Ayrıca araçların o gereklilikler yönündeki tadili için ihtiyaç halinde idare destek vermeli ve bu işlem KDV’den muaf olmalıdır”

TEKNİK MUAYENE ÖNEM TAŞIYOR

“Kamusal bir faaliyet olan toplu taşımacılıkta kullanılan her türlü araçta standart dışı, mevzuata aykırı, güvenlik seviyesini düşürücü hiçbir müdahale olmamalıdır. Araçta bakım ve parça değişimi yetkili servisler eliyle yapılmalı ve sistem takip edilebilir olmalıdır. Ayrıca bu araçlar normal teknik muayenenin yanında yaşına bağlı olarak daha kısa periyotlarda yetkili yapılar eliyle ve bu alanda yetişmiş belgeli teknik elemanlarca daha detaylı teknik muayenelerden geçirilmelidir.”

DUR UYARI İŞARETİ YETERİNCE YOK

“Türkiye’de devreye girişi ertelenen yeni okul servis araçları mevzuatı yüksek güvenlikli bir okul aracını tanımlamaktadır. Ancak yukarıdaki bilgilerin ışığında tamamlayıcı üç noktanın önemine dikkat çekmek gerekiyor: “DUR” uyarı işareti, ne yazık ki Türkiye’deki araçlarda yeterince bulunmamaktadır. İkinci olarak “DUR” uyarısını gören diğer araçların belli bir mesafede durması ve okul aracını asla geçmemesi gerekmektedir. Bununla ilgili caydırıcı yüksek cezai yaptırım uygulanmalıdır. Bunun için okul servis araçlarındaki dış mekân kamera sistemi takip edilerek ceza kesilebilir.”

TMMOB YETİŞMİŞ KADRO İLE GÖREVE TALİP

“TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak trafik kazalarının azaltılması, karayolu güvenliğinin geliştirilmesi ve can kayıplarının olmaması veya en aza indirilmesi için İDARE ile her türlü işbirliği ve çalışmaya hazırız. Teknik esaslara ve standartlara uygun ek teknik denetimleri kamusal bir anlayışla yapmaya yetişmiş kadromuzla talip olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha belirtiriz”.

OKULŞ TAŞITI YAZISI ZORUNLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

“Okul servis araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı bulunması zorunludur. Servis araçlarının arkasında öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde olmalıdır.

DENETİMLERE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

“Servis araçlarının bağlı bulundukları örgütler; kuruluş amaçlarının en temel maddesi olan güvenli ulaşımın sağlanması için alınan servis ücretlerinin doğruluğu da dâhil olmak üzere kendi tüm iç denetimlerine özen göstermelidirler.Başta okul yönetimleri olmak üzere Okul Aile Birlikleri ve velilerin, öğrencilerin can güvenliği için kendilerini görevli görmeleri, çözümün asli gereklilikleri arasındadır.Tüm halkımıza tekrar daha az sorunlu, kazasız bir eğitim-öğretim dönemi diliyor, bu alanı düzenlemekten sorumlu İDARE’yi bir an önce kamusal görevini yerine getirmeye, denetim işini piyasa kuralsızlığına bırakmamaya ve mevzuatı acilen düzeltmeye çağırıyoruz. Odamız bu süreçte her sorumluluğu üstlenmeye ve destek sunmaya hazırdır.” HABER:MUHAMMED CAN AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu