GündemKöşe Yazıları

MALAZGİRT ZAFERİ İLE TÜRKLERİN ANADOLUYA YERLEŞİMİ

Tarihte bugün neler olmuş sizler için bir araştırma yaptım. Bugün Anadolu’da yaşayan Türk halkları için önemli bir dönüm noktası aslında.

Orta Asya’dan batı yönüne göçlerini sürdüren Türk kabileleri, ilerleyişlerinin sonunda Anadolu kapılarına kadar dayanmışlar.

O dönemlerde Anadolu’nun hakimi, Büyük Roma İmparatorluğu’nun veliahtı olarak görülen Bizans İmparatorluğuymuş. 1071 yılında Malazgirt’te yapılan savaşta Bizans’ın yenik düşmesi ile birlikte, Anadolu toprakları Türklerin akınlarına karşı savunmasız bir hale gelmiş ve Anadolu’ya Türk yerleşimi bu olay ile başlamış. Böylece Malazgirt Ovası’ nda 1071 yılında en büyük Türk zaferlerinden birisi kazanılarak tarihte ki yerini almış.

Her yıl 15-21 Nisan tarihleri arasında kutlanan Malazgirt Haftası, Malazgirt Savaşı sonucunda Anadolu’da Türklerin yerleşmesini ve burada kalmasını anma ve kutlama amacıyla yapılıyor.

Türklerin Anadoluya bir daha çıkmamak üzere girişi olan, savaş olarak bilinen Malazgirt Meydan Muharebesi zamanında; Büyük Selçuklu’nun hükümdarı Alparslan, Bizans İmparatorluğu’nun başında ise IV.Romen Diyojen bulunmaktaymış.26 Ağustos tarihinde Malazgirt ovasında, kendi ordusunun bulunduğu yere 8 km uzakta bulunan düşman birliklerini farkeden Alparslan, ilk etapta savaşmak istememiş ve IV.Romen Diyojen’in başında bulunduğu düşman birliklerine elçi göndermiş. Fakat bu hamleyi korkaklık olarak yorumlayan IV.Romen Diyojen, elçilere verdiği haçlarla Türk Ordusu’nu Hristiyan topluluğuna geçmesi halinde bu savaştan vazgeçeciğini söylemiş.

Düşman ordusunun, kendi ordusunda çok daha fazla sayıda ve güçlü olduğunun farkında olan Alparslan, beyaz kefene benzeyen kıyafetini giyerek, savaşta şehit olursa öldüğü yere gömülmesi hakkında emir vermiş. Alparslan’ın bu hamlesi ordunun komutanı olan Alparslan’a ve bu savaşa olan bağlılığı arttırmış. Alparslan akıllı bir hamle daha yaparak motivasyonu ve inancı yükselten bir konuşma ve akabinde Kuran’dan zafer vaadilen ayetleri okuyup, şehitlik makamının önemini de anlatınca zafer kaçınılmaz olmuş.

Malazgirt Savaşı sonucunda, Alparslan’ın birlikleri IV.Romen Diyojen’i büyük yenilgiye uğratmışlar. Yaralı bir şekilde yakalanan IV.Romen Diyojen, sultan tarafından antlaşma imzalanması karşılığında affedilmiş. Bu sıra tahta çıkan VII.Mikhail Dukas bu antlaşmayı geçersiz saymış.

Bunun üzerine Alparslan, Anadolu’nun fethi için Türk Ordularına emir vermiş ve Malazgirt Savaşı, Anadolu’da Türklerin yerleşmesini ve burada kalmasını belirleyen savaş olarak tarihe altın harflerle yazılmış.

 

************************************

 

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu