Maliye Bakanlığı İnternet Kazançlarını Yakın Takibe Aldı!

Maliye Bakanlığı İnternet Kazançlarını Yakın Takibe Aldı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları yakın takibe aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS üzerinden yapılan işlemleri mercek altına alarak, 4 bin 95 mükellefin beyan dışı bıraktığı toplam 37 milyar TL’lik geliri ortaya çıkardı.
AA muhabirlerinin Bakanlık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak internetten satış yapan kişi ve şirketlerin vergi durumlarını analiz etti. Özellikle sanal POS sistemleriyle gelir elde eden ancak vergi mükellefi olmayan ya da eksik beyan veren kişiler tespit edildi.
Vergi Kaydı Olmadan 67 Milyon TL Kazanç Sağladı
Detaylı analizlerde, yalnızca 2024 yılında vergi kaydı olmadan 2 bin 284 işlem gerçekleştiren bir kişinin sanal POS üzerinden 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Söz konusu kişinin internetten bilgisayar sarf malzemeleri sattığı ve hakkında yasal süreç başlatıldığı bildirildi.
Tekstil, Bilişim, Aksesuar ve Yazılım Sektörleri Mercek Altında
Yapılan incelemelerde, özellikle tekstil ve hazır giyim, telefon aksesuarları, bilgisayar bileşenleri ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet gösteren yüzlerce kişinin gelirini gizlediği saptandı.
Gönüllü Uyum ve İzaha Davet Süreci Başladı
Bakanlık, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere önce “gönüllü uyum” çağrısı yapıyor. Bu süreçte beyanlarını düzeltenlere daha düşük cezalar uygulanırken, çağrıya uymayanlar hakkında doğrudan vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılıyor.
İlk etapta, e-ticaret gelirini beyan etmeyen 561 mükellefe gönüllü uyum daveti gönderildi.
Bakan Mehmet Şimşek: “Kayıt Dışı ile Dijital Mücadele”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığına karşı teknolojiyi etkin kullanıyoruz. Sanal POS gibi dijital ödeme sistemlerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda. Önce mükellefleri gönüllü uyuma davet ediyoruz. Uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak.”
AA