GündemTürkiye Gündemi

Marmara Bölgesi’nde Nisan Yağışları Azaldı

Marmara Bölgesi'nde, nisan yağışlarının 1991-2020 ortalamasına göre yüzde 24, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 58 azaldığı belirlendi

Marmara Bölgesi’nde Nisan Yağışları Azaldı

Marmara Bölgesi’nde, nisan yağışlarının 1991-2020 ortalamasına göre yüzde 24, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 58 azaldığı belirlendi

Marmara Bolgesinde Nisan Yagislari Azaldi 2

Uzun Yıllar Ortalaması ve Bu Yılın Değerleri

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi’nde nisan ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 51,9 milimetre oldu. Geçen yıl nisanda 94,5 milimetre yağış alan bölge, bu yıl aynı dönemde ise sadece 39,3 milimetre yağış aldı. Bu veriler, bölgedeki nisan yağışlarının uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 24, geçen yıla göre ise yüzde 58 azaldığını gösteriyor.

İl Bazında Yağış Azalması ve Artışı

Nisan ayında Bilecik ve Bursa’da yağışlar yüzde 80’in üzerinde azaldı ve bu illerde yağışlı gün sayısı 5’in altına düştü. Buna karşın, İstanbul’un Avrupa Yakası, Kırklareli ve Çanakkale çevrelerinde yüzde 60’ı aşan artışlar meydana geldi.

Marmara Bolgesinde Nisan Yagislari Azaldi 3

Uzman Görüşü

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, Türkiye genelinde yağışların nisan ayında uzun yıllar ortalamasına göre azaldığını belirtti. Marmara Bölgesi’nde de benzer bir durum olduğunu vurgulayan Demirhan, “Marmara Bölgesi’nde yağışlar yüzde 24 azaldı. Ancak son 7 aylık dönemde yağışlarda yüzde 12’lik bir artış gözlemliyoruz,” dedi.

Meteorolojik Kuraklık Uyarısı

Dr. Demirhan, Türkiye’de genel bir meteorolojik kuraklık yaşandığını ve su kullanımında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. “Ülke olarak meteorolojik bir kuraklığın içindeyiz. Bu kuraklık sebebiyle de mutlaka her zaman temkinli olmamız lazım. Suyumuzun ve yağışlarımızın azaldığını bilerek, ona göre suyu çok dikkatli kullanmamız gerekiyor,” diye konuştu.

Marmara Bolgesinde Nisan Yagislari Azaldi 1

Yağmur Suyunun Biriktirilmesi

Yağmur suyunun biriktirilmesinin önemine değinen Demirhan, çatılarda yağmur suyunu biriktiren haznelerin olmasının daha iyi olacağını belirtti. Ayrıca, barajlardan gelen suyun belki de 2030 yılından sonra yetmeyeceğini dile getirdi.

Gelecek Tahminleri

Dr. Demirhan, global olarak sıcaklıkların arttığını ve 2023 yılının son 70 yılın en sıcak yılı olduğunu vurguladı. “Biz yarı kurak bir iklimdeyiz, meteorolojik bir kuraklığın içindeyiz. Dolayısıyla biz her zaman temkinli yaşamak zorundayız,” dedi. Nötr faz döneminde yağışların artabileceğini ve sıcaklıkların azalabileceğini belirten Demirhan, ancak yaz döneminde genel olarak yağışlarda azalma, sıcaklıklarda ise artma beklediklerini ifade etti.

Karekodlu Plaka Dönemi Başladı

AA

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button